Виктор Станчев, ЧЕЗ: Отговорност на всички е да опазим електроенергийната система

Ако не предпазим електроенергийната система от грешни решения, рискуваме електрозахранването на болниците, на фирмите, които произвеждат предпазни средства, на фирмите, които произвеждат и продават лекарства, храна…, казва главният оперативен директор на

Енергетика / Анализи / Интервюта
3E news
1287
article picture alt description

Г-н  Станчев, получихме сигнали от граждани, които се притесняват, че няма да могат да заплатят в обичайния срок сметките си за електроенергия. Как ще процедирате в такива ситуации?

- В това отношение ЧЕЗ Разпределение не работи директно с клиентите. Ние не продаваме електроенергия и нямаме връзка със сметките за електроенергия  в тяхната цялост. Може би тук е моментът да обясним, че всъщност много малка част от една сметка са за реализиране на нашата дейност. След като средствата от продадената електроенергия постъпят в търговеца, съгласно правилата на КЕВР, финансовият поток се разпределя към преносния оператор ЕСО, чрез който се заплащат таксите за преносната мрежа; към нас или съответно другите ЕРП-та, за заплащане на мрежовите услуги; към НЕК, която се разплаща с производителите на електроенергия. Дял от сметките отива и в Националната агенция по приходите, откъдето се формира бюджетът на държавата. Така че ние сме една много малка част от веригата в сектора и не можем да вземем отношение от името на всички звена от нея. Това са общи средства, с които всички реализираме дейността си, изплащаме заплати, изпълняваме задължения.

Но вие сте тези, които могат да преустановят достъпа на клиенти до електроенергия при неплатена сметка?

- Само чисто технически. Ние сме ръцете, решенията се взимат от други. Реално ние получаваме заявки за това от търговците на електроенергия и сме длъжни да ги изпълним. Трябва да спазваме ангажиментите си. Както вече обясних – ние сме една малка част от цялата система.

Какъв е рискът за системата като цяло?

- На първо място всички по веригата плащат заплати – от заплатите в търговските фирми и заплатите за поддържане на сигурността на електроразпределителната мрежа, до тези на миньорите. Спирането на заплатите, може да доведе спиране на системата. А тези служители са на работа всеки ден, на терен, в трудни условия, загърбили личните си притеснения, поставили обществения си дълг над всичко. И трябва да останат на работа, ако искаме да имаме ток.           

Замислете се, в момента усилията на всички са насочени към опазване на всеки един човешки живот, но реално, ако не предпазим електроенергийната система от грешни решения, ние рискуваме електрозахранването на болниците, на фирмите, които произвеждат предпазни средства, на фирмите, които произвеждат и продават лекарства, храна… Отговорността в целия сектор е огромна, огромна е отговорността и на тези, които трябва да заплатят сметките си за ток. Не случайно депутатите гласуваха против мораториум за сметките за електроенергия – те осъзнават тази отговорност. Погасяването на задълженията за консумирана електроенергия ще предотврати  междуфирмена задлъжнялост и фалит на фирми, като с това ще предпази цялата енергийна система. Да не позволим електроенергийната система да се срине – това е част от колективната солидарност, част от борбата с вируса.

Освен всичко, изброено дотук – заплатите и обществения дълг, реално участниците в цялата верига имат и нормативно задължение да осигурят непрекъснати и надеждни доставки на електроенергия. Имат съответните лицензии за това, които могат да бъдат отнети, ако задълженията не бъдат спазени.

Какво може да се направи, за да се сведат неудобствата за клиентите в това положение до минимум?

- Това, което ние можем да направим, е да гарантираме възможно най-висока сигурност на електрозахранването в тези трудни условия, особено в ситуация, в която хората работят от вкъщи, а институциите често работят денонощно. Нашите екипи са в постоянна готовност. ЧЕЗ Разпределение продължава да изпълнява своя ангажимент да не смущава хората, които работят и учат от вкъщи, като не извършва планирани ремонти на мрежата, които налагат прекъсване на електрозахранването, и осъществява само неотложни дейности.

В подкрепа на бизнеса и гражданите предприехме мерки за  изпълнението на заявки за нови присъединявания към електроразпределителната мрежа като реорганизирахме дейността си и мобилизирахме служители за работа през нощта. По този начин прекъсванията на електрозахранването ще се извършват в малките часове на денонощието – между 01:00 ч. и 05:00 ч., когато ще засягат възможно най-малък брой активни потребители. Времетраенето на прекъсванията ще се свежда до възможния минимум. Няма да се прекъсва услугата за болници, институции и администрации с обществена значимост. Неизпълнението на подобни ангажименти може да доведе до икономически вреди, загуби на работни места, битови неудобства и др. Трябва да изпълним и инвестиционната си програма така, че да обезпечим развитието на мрежата по начин, който да гарантира нейната сигурност. Оттук-нататък призоваваме търговците да са отговорни и прецизни в заявките си към нас, да подхождат индивидуално към клиентите, а клиентите да спазват техните инструкции и да се възползват от възможностите, които предлагат.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Анализи / Интервюта:

Предишна
Следваща