Валутните пазари са без ясно изразена посока в сряда, но печалбите на долара преобладават

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се е повишил с 0.05%

Икономика / България
Георги Вулов
464
article picture alt description

Валутните пазари са без ясно изразена посока в сряда. По време на днешната търговия щатският долар леко расте спрямо еврото и британския паунд, а йената се обезценява след обявяването на резултатите от двудневното заседание на Банката на Япония (ЯЦБ). На печалба спрямо американския долар са трите съименника – австралийския, новозеландския и канадския долари, и норвежката крона.

Японската централна банка запази ключовите параметри на паричната си политика непроменени. Краткосрочният лихвен процент по депозитите на търговските банки в Централната банка беше оставен на минус 0.1% годишно, като целевата доходност по десетгодишните държавни облигации е около нулата, се казва в изявление на банката след заседанието в сряда.

Банката на Япония също така потвърди тавана на програмата за обратно изкупуване от борсово търгувани фондове (ETF) на 12 трилиона йени (109 милиарда долара), на търговските книжа и корпоративните облигации на 20 трилиона йени (183 милиарда долара). Програмата за погасяване на държавни облигации остава неограничена, обобщава ЯЦБ.

Търговците очакват и резултатите от септемврийската среща на ръководството на Федералния резерв на САЩ (Фед). Според прогнозите на анализатори и инвеститори, анкетирани от „Ройтерс“, се очаква централната банка да обяви началото на съкращаването на програмата за закупуване на активи, която сега възлиза на 120 милиарда долара на месец. И най-вероятно е това да стане от ноември.

Индексът ICE Dollar, който измерва съотношението на зелените пари спрямо шестте основни световни валути (евро, швейцарски франк, японска йена, канадски долар, британски паунд и шведска крона), се е повиши с 0.05%, а по-широкият индикаторът WSJ Dollar, който проследява динамиката на долара спрямо 16 основни валути, се повиши с 0.02%*.

След като нарасна в азиатската търговия, еврото спадна с 0.03% до 1.1719 щатски долара за едно евро в европейската търговия. В същото време единната европейска валута се повиши с 0.25% до 128.350 йени в сряда.

Спрямо долара японската валута също е на загуба, като се понижи с 0.28% до 109.520 йени за един долар.

И бртанският паунд е с понижение от 0.01% до 1.3657 длара, в сравнение с 1.3659 долара в предходния ден на търговия.

Спрямо трите съименника – австрийския, новозеландския и канадския, щатският долар е в отстъпление, след като петролът продължи да поскъпва и в сряда. Австралиецът нарасна с 0.28% до 1.8831 канадски долара за един американски, „кивито“ се повиши с 0.16% до 1.9464 новозеландски долара за един американски и канадският долар нарасна с 0.17% до 1.7473 щатски долара. Най-силно влияещата се от котировките на петрола – норвежката крона се повиши с 0.21% до 11.8253 крони за един долар.

*Валутните курсове са актуални към 09:00 часа българско време, източник „Ройтерс“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща