В Деня на Земята днес се провежда среща на световните лидери за климата в Белия дом

Климат / Свят
3E news
1066
article picture alt description

САЩ ще се опитат да утвърдят глобалното си лидерство по отношение на изменението на климата, тъй като президентът Джо Байдън е домакин  на виртуална среща на върха в Белия дом, в която ще се включат повече от 40 световни лидери. Това е подготвителна среща преди срещата на върха в шотландския град Глазгоу, Великобритания през ноември.

Очаква се САЩ да представят актуализиран залог за въглерод, при който емисиите им ще се намалят почти наполовина до 2030 г. Преди срещата служителите призоваха за по-голяма амбиция към страните, възприемани като изоставащи в климата. Това се случва в момент, в който са нужни повече от всякога сериозни ангажименти от страните. Австралия също трябва да направи завой в политиката. Правителството да ускори целта за климатичните промени във Великобритания. ЕС се съгласи да намали емисиите на CO2 с 55% до 2030 г., което според много критици също не е достатъчно. Очаква се "скок" на въглерод в енергиен бум след COVID-19. Президентът Байдън постави изменението на климата като основен акцент в ранните дни на управлението си. Освен че се присъедини към Парижкото споразумение за климата още през първия си ден, той рано обяви, че ще събере около 40 световни лидери за глобална среща на върха на Деня на Земята - 22 април.

Денят на Земята се отбелязва за първи път именно в САЩ през 1970 г. с цел да приобщи хората на планетата към идеята за опазване на околната среда. Милиони северно американци участват в демонстрация и настояват политици, държавници, бизнессреди да включат в своите приоритети опазването на околната среда. През 1990 г. празникът на нашата планета е обявен за международен, като България се включва в отбелязването му през 1993 г. Целта е да се обединят хората на планетата в защита на околната среда.

На Деня на Земята ще се състои и онлайн пресконференция, поставяща начало на кампанията #ClimateOfChange, в която младите хора ще бъдат призовани да се превърнат в главни действащи лица в едно общоевропейско движение, търсещо и предизвикващо "климат на промяна" към по-добро, устойчиво за планетата и справедливо бъдеще за всички.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща