България прие правила за подпомагане на стартъпи, стана 25-ата такава държава в ЕС

До 2022 г. е напълно възможно страната ни да изпълни всички критерии на изискваната от ЕК бизнес среда, смятат от BESCO

Икономика / България
3E news
462
article picture alt description

България се присъедини към 24-държави от ЕС, които са въвели правила за подпомагане и улесняване на стартиращи бизнеси. Това стана след като днес министърът на икономиката Кирил Петков подписа Декларацията относно въвеждането на „Стандарт на ЕС за върхови постижения на нациите на стартиращите предприятия“. Така страната ни стана част от „клуба“ на страните членки които прилагат политиките в документа. На официалната церемония в Министерството на икономиката присъстваха и представители Българската стартъп асоциация /BESCO/.

Европейската комисия, заедно с държавите членки, идентифицира редица добри практики, които представляват критерии за бизнес среда. Чрез прилагането им се благоприятства икономическия растеж. Наличието на такава бизнес среда е от основно значение за прехода на ЕС към устойчива, отворена и дигитална икономика, която разгръща огромния си потенциал за иновации и растеж на стартиращите предприятия.

С подписването на тази декларация, България се ангажира да участва активно, като предприема действия на национално ниво за прилагане на мерки, които подкрепят стартиращите и разрастващите се предприятия на всеки етап от тяхното развитие.

Някои от основните предимства на декларацията са изпълнението на мерки в подкрепа на бързо създаване на стартиращи предприятия и подпомагане навлизането им на пазара, привличане и задържане на квалифицирани кадри чрез издаване на „стартъп визи“. Също така се прилага принципът „Мисли първо за малките" с оглед избягване на ненужна административна тежест за бизнеса. В допълнение, публичните институции се насърчават да работят със стартиращи предприятия при възлагане на обществени поръчки.

От своя страна, представителите на BESCO поясниха, че до 2022 г. е напълно възможно България да изпълни всички, заложени в Декларацията критерии за подходяща бизнес среда на стартиращи фирми.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща