Брюксел препоръчва проверката на зелените COVID сертификати да е на едно гише

Целта е да не се бавят пътниците и товари излишно персоналът, ако трябва да ги проверяват летището, авиокомпанията и властите поотделно

Икономика / Свят
3E news
621
article picture alt description

Проверките на т.нар. зелени COIVD сертификати, с които от 1 юли се пътува по-лесно в държавите от ЕС, да не се дублират и да се извършват „на едно гише“. Освен това е добре това да се случва още преди пътникът да е пристигнал на летището. Това гласят част от новите насоки на Еврокомисията за прилагането на тези сертификати. Целта е да се гарантира възможно най-безпроблемно придвижване за пътниците във въздушния транспорт, както и да се улесни работа на отговорните за проверките лица.

За да се избегне тяхното дублиране от няколко органа, Еврокомисията препоръчва процесът да се осъществява още преди заминаването чрез изградена координация между властите, летищата и авиокомпаниите. Според Брюксел това ще гарантира по-гладко пътуване и по-малка тежест за всички участници в процеса.

„Използването в пълна степен на предимствата на цифровия сертификат на ЕС за COVID-19 изисква хармонизиране на протокола за проверка. Сътрудничеството при система за „обслужване на едно гише„ за проверка на сертификатите дава възможност за безпроблемно пътуване на пътниците в целия Съюз“, коментира еврокомисарят по транспорта Адина Вълян.

Въведеният през настоящия месец европейски COVID сертификат съдържа данни за лицето дали то е преминало ваксинация, дали има отрицателен тест за коронавирус или вече е преболедувало COVID-19. Тъй като броят на пътниците се увеличава през лятото, по границите ще трябва да се проверява по-голям брой сертификати. Секторът на въздухоплаването е особено притеснен от това, тъй като само през юли се очаква въздушният трафик да достигне нива от над 60% от осъществения през същия месец на 2019 г., а след това да продължи да нараства. Затова, според Еврокомисията, един по-добре координиран подход за проверка на зелените сертификати ще помогне за избягване на претоварването на летищата и ненужния стрес за пътниците и персонала.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща