Tesla спря да продава срещу биткойни, криптовалутата падна с 15 на сто

Компанията ще насърчава работата с виртуални пари, за чийто добив се използва зелена енергия, обяви Мъск

Икономика / България
3E news
651
article picture alt description

Американският производител на електромобили Tesla спира продажбите на коли срещу биткойни. Това обяви самият Илън Мъск. Причината се оказва обаче не е проблем със самата криптовалута, а с начина на „добива“ й. Според думите на Мъск решението е взето заради „мръсния“ способ, използван за „изкопаването“, на голяма част от криптовалутата.

„Tesla прекрати продажбата на транспортни средства срещу биткойни. Притеснени сме от бързите темпове на увеличение на използването на изкопаеми горива, най-вече въглища, за добив и транзакции с биткойни“, написа Мъск в профила си в Twitter. В поста си той уточнява също, че паралелно с това Tesla няма да продаде нито един от своите биткойни и това ще продължи докато за добива й не започнат да се използват устойчиви горива.

Мярката обаче не означава, че компанията спира изобщо да работи с криптовалути. Даже напротив. Но ще се насочи към такива, които се добиват по екологичен път. „Разглеждаме и други криптовалути, които да използват по-малко от 1% от енергията, която използва биткойнът за добив и транзакции“, пише още Мъск в Twitter.

Той подчертава, че в Tesla продължават да гледат с добри очи на криптовалутите. Според мъск те са добра идея и пред тях има страхотно бъдеще. „Но то не трябва да идва за сметка на огромната цена, която трябва да плати природата“, категоричен е милиардерът.

Tesla & Bitcoin pic.twitter.com/YSswJmVZhP — Elon Musk (@elonmusk) May 12, 2021

Съобщението на Мъск веднага се отрази на цената на биткойна, която се срина с над 15%. По време на последната търговия през изминалата нощ цената на криптовалутата падна до 47.72 хил. долара (към 3:14 ч. българско време), което представлява спад от 15.29% спрямо вчерашните нива, показват данните на CoinDesk. След това обаче започна възстановяване. Така към 11:30 ч. един биткойн се продава срещу 50 606 долара. По същото време вчера обаче цената бе почти 57 хил. долара, а малко по-късно дори бе прескочена и тази граница.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща