Ядрената енергетика е изправена пред „огромна несигурност“ е очакваният извод в подготвяната екологична оценка на ЕС

Доклад може да признае ядрената енергетика като преходно гориво съгласно правилата на ЕС за зелено финансиране или необратимо да я заклейми като замърсяваща форма на енергия

Енергетика / Свят
Георги Велев
897
article picture alt description

Индустрията става все по-изнервена от плановете на Европейската комисия да направи оценка на безопасността при работа с радиоактивни отпадъци, тъй като през следващия месец се очаква експертен доклад за това как да се класифицира ядрената енергия под таксономията на ЕС за зеленото финансиране.

Вътрешният изследователски орган на Европейската комисия, Съвместният изследователски център (JRC), завършва доклада за безопасното боравене с радиоактивни отпадъци, което може да бъде съдбоносно за бъдещето на европейската ядрена индустрия, информира Euractiv.

Докладът, очакван до края на февруари или началото на март, може в крайна сметка да признае ядрената енергетика като „преходно гориво“ съгласно правилата на ЕС за зелено финансиране, или напротив, необратимо да я заклейми като замърсяваща форма на енергия, която има „значително вреда ”за околната среда, предаде Euractiv.

„Големият проблем за нас с таксономията е, че тя ще позволи на допустимите компании да имат достъп до финансиране и фондове, които имат по-нисък лихвен процент“, каза Джесика Джонсън, директор по комуникациите във Foratom, търговската асоциация, представляваща ядрената индустрия в Брюксел. „Това означава, че разходите за финансиране биха могли да бъдат по-ниски, ако имат достъп до тези средства, тъй като размерът на лихвите, които ще трябва да върнат, е много по-малък“, каза тя.

Полша, Чехия и България планират да построят нови ядрени реактори, за да намалят зависимостта си от въглища и да изпълнят климатичните цели на ЕС, припомня европейската медия.

Но класификацията на ядрената енергия в таксономията на зеленото финансиране на ЕС може да има отражение върху размера на финансовата подкрепа, която правителствата ще могат да предоставят за нови проекти съгласно правилата на ЕС за държавна помощ. А правилата за помощ се очаква да бъдат преразгледани тази година.

„Видяхме неотдавнашни консултации относно държавна помощ, където се прави позоваване на регламента за таксономията, което предполага, че в бъдеще може да има някаква връзка“, каза Джонсън и добави, че не е ясно какво ще се случи с този въпрос.

Частните банки не са склонни да предоставят заеми за нови ядрени проекти, освен ако правителствата разполагат със значителни финансови гаранции и държавна помощ. За разлика от това възобновяемите източници са по-евтини за изграждане и предлагат много по-бързи графици за доставка и по-бърза възвръщаемост - все повече без държавна подкрепа.

„Виждаме малка икономическа обосновка за нови ядрени съоръжения в САЩ или Западна Европа, поради огромното нарастване на разходите и конкурентоспособността на разходите за ВЕИ“, заяви рейтинговата агенция S&P в бележка, публикувана през 2019 г.

Тези въпроси са признати от индустрията. Ядрените централи са „инвестиция с много капиталовложения с дълъг период на строителство: имате много интереси, натрупващи се през периода на строителството“, каза Ив Десбазей, генерален директор на Foratom. „Този въпрос за финансирането е абсолютно важен за нашата индустрия в новата перспектива за изграждане. И е ясно, че таксономията в това отношение също ще бъде много важна “, добави той.

Но дебатът за ядрената енергия в Европа е толкова поляризиран, че постигането на компромис се оказа невъзможно по време на преговорите по правилника на ЕС за зелено финансиране.

Когато държавите-членки на Европейския съюз и Европейският парламент постигнаха споразумение за регулирането на таксономията през декември 2019 г., те забавиха решението за това как да се класифицират „преходните“ технологии като природен газ и ядрена енергия.

Според противници на АЕЦ като Австрия и Германия въпросът за радиоактивните отпадъци автоматично дисквалифицира ядрените централи заради принципа „не нанасяй значителна вреда“ в таксономията, който забранява на технологиите да получават зелен етикет на ЕС, ако подкопаят списък от шест предварително определени екологични цели, вариращи от смекчаване на изменението на климата до предотвратяване на замърсяването и опазване на биологичното разнообразие.

Други страни като Франция и Великобритания не се съгласиха и блокираха споразумението за регулирането на таксономията, тъй като то не признава ядрената енергия като „нисковъглероден“ източник на електроенергия, което прави „съществен принос“ за първата цел - смекчаване на изменението на климата.

За да разреши спора, Комисията реши да упълномощи вътрешния си изследователски орган, Съвместния изследователски център (JRC), да „изготви технически доклад за аспектите на ядрената енергия“ по отношение на принципа „не нанасяй значителна вреда“ и да прецени дали това трябва да дисквалифицира мирна атом или той да бъде етикетиран като „устойчива“ или „преходна“ технология съгласно правилата на ЕС за зелено финансиране.

„Въпреки че ядрената енергия обикновено се признава за нисковъглероден енергиен източник, мненията се различават особено по отношение на потенциалното въздействие на ядрените отпадъци върху околната среда“, се казва в бележка на Комисията, обясняваща нейния подход към въпроса. Докладът се очаква да бъде представен през следващите седмици.

„Разбираме, че JRC е доста напред в изготвянето на този доклад“, каза Джонсън и добави, че Форатом очаква оценката да бъде предадена „в началото на март“ на департамента на Европейската комисия за финансова стабилност и капиталови пазари (GD FISMA).

След като бъде публикуван, докладът на JRC ще бъде прегледан от две допълнителни експертни групи - първата, занимаваща се с радиационна защита и управление на отпадъците съгласно член 31 от Договора за Евратом, и втората, занимаваща се с въздействието върху околната среда в Научния комитет по здравеопазване, околна среда и възникващи рискове.

Тези две експертни групи ще имат три месеца, за да издадат своето становище. Но в момента здравните експерти в ЕС са „очевидно много заети с въпросите на COVID“, което означава, че „може да има известно забавяне“ при получаването на мненията от тези две групи, според Джонсън, който каза, че целият процес на представяне на мнението на експертите „се очаква да ще бъде финализиран през юни ”.

Въз основа на този принос, Европейската комисия ще реши през втората половина на годината как възнамерява да категоризира ядрената енергетика съгласно таксономията на зелените финанси на ЕС.

Поне това очаква Foratom, защото процесът на вземане на решения все още е неясен. „Предвид този график сме в контакт с Комисията, за да видим какво точно ще направят с ядрената енергия“, каза Джонсън.

Предполага се, че индустрията ще се занимава с ядрената енергия през втората половина на годината в така наречения „делегиран акт“, установяващ подробни технически насоки за технологиите, включени в таксономията. „За съжаление Комисията посочи, че не желае да потвърди факта, дали ядрената енергия ще бъде включена във втория делегиран акт“, каза Джонсън. „От наша страна това означава, че нямаме яснота кога и дали Комисията ще включи ядрената енергетика в таксономията въз основа на резултата от оценката“, изготвена от JRC.

„И това за нас е голям проблем, защото създава много несигурност.“ От ЕК за момента отказват да уточнят сроковете или следващите стъпки в процеса на вземане на решения. От Брюксел обаче признават, че въпросът за включването на ядрената енергия в таксономията има по-широки политически последици.

„Регламентът за таксономията отразява деликатен компромис по въпроса дали да се включи или не ядрената енергия в таксономията на ЕС и призовава Комисията да направи допълнителна оценка на тази дейност“, заяви говорител на ЕС през миналата година.

За да се квалифицира като екологично устойчива, една икономическа дейност „трябва да допринесе съществено за една или повече екологични цели и да не нанася значителна вреда на останалите цели“, обясни изпълнителната власт на ЕС.

„Достоверността на тази оценка е от решаващо значение“, подчерта Комисията, като заяви, че „тя трябва да бъде научно строга, прозрачна и да обединява балансиран набор от възгледи“, като същевременно отразява принципа на „технологична неутралност“, включен в регламента за таксономията.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща