Южна Корея ще инвестира 32 млрд. долара в огромна плаваща вятърна електроцентрала с мощност от 6 ГВт

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1409
article picture alt description

Южна Корея обяви плановете си да инвестира 36 трилиона вона (32,1 млрд. щатски долара) в строителството на най-големият в света морски вятърен парк с плаващи фундаменти.

Плаващият вятърен комплекс, който се планира да бъде построен около крайбрежието на град Улсан през 2030 г., който е и най-големият индустриален град в страната. Планира се инсталираната мощност на плаващия вятърен комплекс да е от порядъка на 6 ГВт. Инвестициите се планира да бъдат осигурени както от държавния, така и от частния сектор, а изчисленията са новият обект да осигури над 210 хил. работни места.

Според президента на страната Мун Дже Ин, Японско море в района на град Улсин е оптимално за реализацията на подобни проекти заради широкия континентален шелф с дълбочина от 100-200 метра. Твърди се, че проектът ще е печеливш и заради силните ветрове в  региона – над 8 метра в секунда, включително и заради наличието на развитата електрическа инфраструктура по крайбрежието.

Правителството очаква, че в проекта ще участват големи държавни компании като например Корейската национална петролна корпорация (Korea National Oil Corporation) и Корейската източно - западна електрическа компания (Korea East-West Power Co Ltd). Възможност за участие в проекта може да вземат и големи международни компании като Equinor, Total SA, Copenhagen Infrastructure Partners (CIP), Shell и други.

Тази голяма офшорна вятърна електроцентрала в морето ще се превърне не само в най-краткия път за трансформиране на енергийния сектор и неутрализиране на емисиите от въглерод, но и двигател на бъдещ ръст за местната икономика, смята президентът на страната.

По думите му, огромната офшорна вятърна електроцентрала с капацитет от 6 ГВт ще произвежда енергия, достатъчна за задоволяване на потреблението на 5,76 млн. домакинства и ще даде възможност на страната да намали емисии в обем от 9,3 млн. тона СО2 годишно. В допълнение президентът на Южна Корея смята, че новата плаваща вятърна централа ще може да се използва и за производството на зелен водород.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща