Южна Корея започва масивни инвестиции във възобновяема енергия

Енергетика / Свят
3E news
845
article picture alt description

През следващото десетилетие ще бъде построена вятърна ферма за почти $43 милиарда, която ще произвежда до 8,2 гигавата електричество. Това е само един от няколкото амбициозни проекта на правителството на Южна Корея, чиято цел е въглеродна неутралност до 2050 г. Морето предлага по-постоянни ветрове и предоставя достатъчно място за най-големите и ефективни турбини, припомня Bloomberg TV.

Дори ако за целта се използват само плитките води около бреговете бихме могли да произведем  достатъчно електричество за търсенето на целия свят.

Но това е сериозно предизвикателство. Индустриалният възход на Южна Корея от 60-те я изкачи сред десетте най-големи потребители на енергия на глава от населението, изпреварваща Япония и Германия.

Две трети от тази енергия идва от изкопаеми горива.

Възобновяемата енергия съставляваше едва 6,5% от производството на Южна Корея през 2019 г., като ядрената енергия допълваше микса. Много страни наблягат повече на вятърна енергия.

Строителните компании поставиха рекорд миналата година с инсталирането на 96,3 гигавата турбини по света според BloombergNEF. Това е достатъчно за около 36 милиона американски домакинства.

Според Международната агенция по енергетика трябва да бъдат добавяни 160 гигавата вятърна енергия годишно до 2025, за да бъдат изпълнени целите на Парижкото споразумение за климата.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща