Южна Африка планира да постигне нулеви емисии през 2050 г.

Енергетика / Свят
3E news
843
article picture alt description

Южноафриканската държавна енергийна компания Eskom планира постигане на нулеви въглеродни емисии през 2050 г. Програмата на компанията Just Energy Transition, в която се предвида от от въглищните мощности ще се осъществява поетапно през следващите три десетилетия. Комплексният план за намаляване на емисиите на Eskom е одобрен от Държавния департамент по въпросите на околната среда, горското стопанство и риболова на ЮАР, съобщава Enerdata.

Компанията Eskom държи почти 90 % установени мощности в ЮАР и около 95 % от производството на електроенергия. Освен това компанията притежава активи в преноса и разпределението на електроенергия. Тоест става въпрос за трансформация на почти целия енергиен сектор в страната.

В портфейла на компанията влизат електроцентрали с над 44 ГВт, от които почти 36,5 ГВт  са от въглищни мощности.

Сега Eskom строи въглищна електроцентрала по свръхкритичната технология Kusile Power Station с мощност от 4800 МВт, от която вторият блок от 800 МВт бе въведен в експлоатация през октомври 2020 г. Този проект е част от усилията на Еskom за гарантиране сигурността на енергоснабдяването в Южна Африка, след периодите на изключване на потребителите в пикови часове, заради недостиг на генериращи мощности в страната.

Южна Африка заема трето място в света сред страните с най-висока концентрация на емисии от СО2 по отношение на паритета на покупателна способност с ниво от 55 % по-високо отколкото в Китай и със 170 % повече над Индия, страни, в които икономиката в значителна степен се базира на въглищната енергетика.

ЮАР планира да построи 22,6 ГВт слънчеви и вятърни електроцентрали през 2030 г. За периода 2019-2030 г. например се предвижда строителство на 16762 МВт вятърни електроцентрали, от които вече са договорирани 1362 МВт. От 2022 г. ЮАР ще въвежда годишно по 1600 МВт вятърни електроцентрали. По този начин променливите мощности ще бъдат постепенно интегрирани в енергийната система, като се цели и натрупване на опит за управлението й.

Планираните слънчеви електроцентрали са с мощност 6814 МВт, от които са договорирани 814 МВт. Планът предвижда към края на 2030 г.. дела на слънчевите и вятърни мощности в страната да са от порядъка на 33 %, а производството от тях да достига 24,1 %.

До 2030 г. се предвижда да не се строят нови въглищни мощности, а настоящите постепенно да бъдат извеждани от експлоатация.

Не се предвижда развитие на атомна енергетика.  Експлоатационният ресурс на единствената АЕЦ в страната Koeberg Power Station ще бъде удължен.

Планът на ЮАР може да прочетете на: http://www.energy.gov.za/files/docs/IRP-2019-Gazette-No.42784.pdf

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща