Ще ограничим глобалното затопляне само ако спрем емисиите на парникови газове до 2050 година

Климат / Свят
3E news
995
article picture alt description

Новите ангажименти на САЩ и други страни като Китай, Япония и Великобритания може да помогнат да се ограничи глобалното затопляне с два градуса по Целзий до края на века. Това ще е възможно единствено, ако успеят усилията за елиминиране на емисиите парникови газове до 2050 година, смятат учени, цитирани от Асошиейтед прес, съобщи БТА.


Преди шест години повече от 190 страни се договориха в Париж да удържат увеличението на средните температури под този праг (в идеалния случай - не повече от 1,5 градуса по Целзий ръст) до 2100 г. в сравнение с прединдустриалната епоха, за да се избегнат тежки вреди върху хората и природата.
Скалата, съставена от група изследователи, за да превърне поставените цели и газови емисии в температура, прогнозира, че светът в момента е на път да надмине по-малко амбициозната цел от Парижкото споразумение с 0,9 градуса по Целзий.
"Въпреки всичко това е катастрофална климатична промяна, ситуация, която по същество е неконтролируема и която трябва да избегнем с всички средства", казва Никлас Хьоне от Института "Нов климат", един от авторите на проучването. Според него курсът към нетно ликвидиране на емисиите парникови газове е необратим.


Като включил в модела за изчисление последните правителствени предложения, учените установили, че прогнозираният спад ще е с 2,4 градуса по Целзий. За промяната в прогнозата допринесли значително новите амбициозни климатични цели на президента на САЩ Джо Байдън, както и плановете на ЕС, Китай, Япония и Великобритания

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща