Шистовите компании в САЩ може да отпишат активи за 300 млрд. долара

Енергетика / Свят
3E news
432
article picture alt description


Американските компании, добиващи шистов петрол през второто тримесечие може да бъдат принудени да отпишат активи за сума от не по-малко от 300 млрд. долара, става ясно от публикация на Financial Times, базирана на изследване на одиторската и консултантска компания Deloitte.

В края на месец май Международната агенция по енергетика (МАЕ) отбеляза в докладът си, че разходите за добив на шистов петрол според резултатите от настоящата година в САЩ ще се свият наполовина в сравнение с миналата година, вследствие на спада на търсенето на петрол, заради коронавируса Covid-19.

Изданието отбелязва, че такова отписване на активи може да се превърне в още един удар срещу сектора, вече пострадал заради спада на цените на петрола. Според оценката на Rystard Energy, която също се споменава в съобщението, през първото тримесечие американските производители на шистов петрол са отписали активи за 38 млрд. долара.

В изследването на Deloitte също се казва, че те загуби на тези компании ще увеличат ливъриджа на сектора до 54 % от 40 %, което ще доведе до нови случаи на неплатежоспособност или преструктуриране на задължения. Така, според данните на Deloitte, при цена от 35 долара за барел, почти една трета от шистовите производители са неплатежоспособни и не могат да изпълнят дългосрочните си задължения от свободният паричен поток, а уязвимостта на сектора е свързана с бързите темпове на намаляване на добива на шистов петрол.

Тъй като въздействието на Covid-19 засилва натиска върху шистовите компании през 2020 г., вълната от обезценяване може да провокира през следващите шест до дванадесет месеца най-дълбоката консолидация, на която секторът е бил свидетел“, цитира изданието думите на вицепрезидента на отдела за нефтогазов бизнес на Deloitte в САЩ Duan Dickson. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща