Шест страни създават Източносредиземноморска газова организация

Енергетика / Свят
3E news
543
article picture alt description

Гърция, Италия, Египет, Израел, Кипър и Йордания ще сформират постоянна организация за насърчаване на сътрудничеството по отношение на природния газ в Източното Средиземноморие. Турция, която породи напрежение, търсейки гориво в оспорвани води, все още не е включена, предаде агенция Bloomberg.

Министрите на енергетиката от групата подписаха харта за създаване на Източносредиземноморска газова организация, съобщи във вторник Министерството на петрола и минералните ресурси на Египет.

Органът ще бъде със седалище в Кайро и ще се фокусира върху „укрепване на регионалното сътрудничество“, се казва в изявление.

Други страни от Източното Средиземноморие също могат да се присъединят, се казва в изявлението, без да се посочват подробности. Представители на Министерството на енергетиката на САЩ и Европейския съюз подписаха споразумението като наблюдатели.

„Днес е исторически момент“, каза петролният министър на Египет Тарек ел Мола. „След като организацията започне да работи, скоро ще има важни проекти, които добавят стойност към всички наши страни“, добави той.  

Членовете на Източносредиземноморската газова организация се срещнаха няколко пъти миналата година в Кайро, където се договориха да работят заедно за експлоатация на залежите от газ. Те изграждат енергийни връзки през последните години. Преди две години Израел договори сделка за износ на газ за Египет на стойност 15 млрд. долара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща