Чешкият регулатор удължи живота на първи блок на АЕЦ „Темелин“ с 10 години

Енергетика / Свят
3E news
1745
article picture alt description

Държавната чешка електроенергийна компания CEZ получи лицензия от Държавната служба за ядрена безопасност (SÚJB) за експлоатация на първи блок на атомната електроцентрала (АЕЦ) Темелин с още 10 години.

Разрешението за експлоатация на търговска експлоатация на атомните електроцентрали в Чешката Република се издават за 10 години и подлежат на преразглеждане, по време на което операторът трябва да докаже, че може да продължи безопасната експлоатация на обекта в разстояние на период от 10 години.

Промишлената експлоатация на първи блок на АЕЦ „Темелин“ започна през юни 2002 година и е един от най-новите в Европа. Изентичният втори блок на атомната електроцентрала в Темелин започна промишлена експлоатация през април 2003 година. Компанията CEZ заяви, че планира да експлоатира двата блока в разстояние на 60 години.

Според CEZ издаването на лицензията не е формалност. Група от експерти работи за продължаване на експлоатацията от края на 2018 година. Документацията на регулатора е в обем от около 163 хил. страници.

„Десетки експерти от CEZ работиха над документацията, физическите проверки и в резултат се получи много подробен преглед, който е важен за ядрения надзор, а също така и за нас и за плановете ни“, каза директора на АЕЦ „Темелин“ Jan Kruml, цитиран в прессъобщение по този повод.

Компанията CEZ отбелязва от своя страна, че същият процес на преглед тече вече и на втори блок на АЕЦ „Темелин“, за който също предстои продължаване на лицензията.

Чешката страна разполага с 6 промишлени реактора. Освен двата блока в Темелин, на АЕЦ „Дуковани“ работят още 4 енергийни блока. Всички 6 реактора на двете чешки АЕЦ са руски, тип ВВЕР.

По данни на Международната агенция по атомна енергетика през 2019 година 6-те блока са осигурили около 35 процента от производството на електроенергия в страната.

През юли правителството на Чехия подписа с CEZ споразумение за разширение на АЕЦ „Дуковани“. Плановете са на площадката на централата да се построи едни реактор от поколение 3+ с максимална установена мощност от 1200 МВт. През месец март CEZ подаде в Държавната служба за ядрена безопасност искане за разрешение на строителството до две нови блока  на АЕЦ „Дуковани“ .

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща