Чехия решава сред четири варианта за новия енергоблок на АЕЦ „Дуковани“

Енергетика / Свят
3E news
494
article picture alt description

Търгът за изграждане на нов енергоблок на АЕЦ „Дуковани“ в Чехия няма да бъде обявен до края на годината. На 9 декември постоянната комисия по атомна енергия на страната обсъди с опозицията четири възможни варианта, които ще бъдат разгледани от ръководителите на парламентарните партии до края на януари догодина, след което ще се вземе окончателно решение. Това обяви след срещата вицепремиерът Карел Хавличек.

Интерес за участие в процедурата са заявили руската корпорация „Росатом“, китайската компания CGN, американската „Уестингхаус“, френската EDF и южнокорейската KHNP.

Първият сценарий предвижда всички пет кандидати да бъдат поканени да участват в търга, според втория ще бъдат допуснати трима кандидати, без компаниите от Русия и Китай. Третият вариант е така нареченият модел 3 + 2, в които Русия и Китай могат да участват в консорциуми, но не и да бъдат основните доставчици в тях. Четвъртият вариант е да се отложи тръжната процедура до парламентарните избори догодина. Самият Гавличек смята, че моделът 3 + 2 е най-приемлив.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща