Ципрас настоява за евросанкции срещу Турция заради газови сондажи край Кипър

Някои страни от ЕС, включително България, са против наказателни мерки и настояват за запазване на диалога с Анкара заради миграцията, пише кипърската преса

Икономика / Свят
Галина Александрова
657
article picture alt description

Ципрас свика извънредно заседание на Съвета за национална сигурноствъв връзка с проучвателните сондажи на Турция до Кипър.Гръцките опозиционни партии подкрепиха искането на премиера Ципрасза санкции на Европейския съюз срещу Анкара, предаде БНР.

Въпреки напрежението  от предизборната кампания опозицията призна необходимостта от съвместна стратегия Атина-Никозия срещу енергийните претенции на Турция в Изключителната икономическа зона на Кипър. Гръцкият премиер заяви, че съвместно с кипърския президент са готови с обща стратегия към заседанието на Европейския съвет през следващата седмица.

Консерваторите от „Нова Демокрация“ обвиняват Ципарс в закъсняла реакция по отношение на Анкара.Социалистите призоваха: „Ердоган нарушава международното право, наложете незабавно санкции“.Гръцката опозиция настоява за извънредно свикване на Съвета на лидерите на парламентарните партии.

Гръцкото министерство на отбраната опроверга информацията, че прехвърля войски към островите в Егейско море, но са прекратени отпуските на всички военни, съобщават местните медии, цитирани от националното радио.

По-рано Ципрас поиска да се наложат санкции на Турция, ако се потвърди, че страната извършва сондажи в Изключителната икономическа зона на Кипър. 

След разговор с президента на Кипър, Ципрас съобщи, че са били обсъдени съвместните стъпки, които трябва да бъдат предприети в рамките на ЕС, включващи и двете страни.

Според него всички гърци трябва да се чувстват напълно в безопасност, а съобщението до Анкара е че „всеки, който наруши суверенните права на Гърция и Кипър, както и международното право, ще се изправи пред последствията“.

Решаваща седмица на интензивна дипломатическа битка на най-високо европейско ниво започва Кипър заради ескалацията на турските провокации и извършването от Турция на газови сондажи край острова. Правителството ще се бори да осигури европейска рамка от мерки срещу Анкара, като крайната цел е ЕС да приеме решение за налагане на санкции срещу Турция.

Кипърските власти са решени да изчерпят всички възможни мерки, за да противодействат на незаконните сондажни операции на Турция в кипърската изключителна икономическа зона.

На провеждащия се днес и утре Съвет по външните работи на ЕС външният министър на Кипър Никос Христодулидис ще настоява в заключителния документ да бъде включен специален параграф за турските нарушения в офшорната зона на страната.

Решаващ за общата европейска позиция в подкрепа на Кипър е Европейският съвет в края на седмицата - на 20-21 юни. Според публикации в кипърската преса в навечерието на срещата на върха, редица страни членки, включително България, въпреки че заявяват солидарността си с Кипър, са против приемането на крайни мерки като налагането на санкции на Турция, и настояват за запазване на отношенията между Анкара и ЕС, най-вече заради бежанците.

Турският сондажен кораб „Фатих“ от 4 май е в зоната на Кипър, на около 36 морски мили от западното му крайбрежие. Според изявление на външния министър на Турция в петък той вече е започнал сондажи за газ. Правителството в Никозия заяви, че не е в състояние да потвърди тази информация заради противоречиви изявления.

Кипър издаде заповеди за арест на персонала на „Фатих” и съпътстващите го кораби заради участие в незаконни операции и нарушение на офшорната зона на страната.

Президентът Ердоган предупреди в неделя, че Турция ще продължи газовите си сондажи край Кипър и ще защитава кораба си с военни фрегати и самолети.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща