Цените на петрола спадат с над 3 процента

Енергетика / Свят
3E news
353
article picture alt description

Цените на петрола засилиха спада си по време на търговията в четвъртък. Влияние върху пазара оказва повишаването на курса на долара, който води до поскъпване на суровините за инвеститорите, притежатели на други валути. По-рано председателя на Федералния резерв Уилям Пауъл заяви, че регулаторът е започнал да обсъжда свиване на програмата за обратно изкупуване на активи. Както отбелязват наблюдателите, неочакваната стъпка на Федералния резерв в посока ускоряване на нормализацията на паричната политика е изненадала пазара, но не очакват в дългосрочен план това да се отрази на повишаването на цените. 

Стойността на августовските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures спада до 72,09 долара – с 2,30 долара или с 3,09 % спрямо цената при затварянето на предишната сесия. 

Цената на фючърсите за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се понижава до 69,85 долара за барел – с 2,30 долара или с 3,19 % в сравнение с цената при затварянето на предходната сесия. 

Две са тенденциите, които участниците на пазара следят внимателно. От една страна петролът вече постигна цени, при които добива на шистов петрол вече може да бъде рентабилен. Сега въпросът е дали американските шистови компании ще възстановят дейността си до обичайните нива, което пък ще ограничи влиянието на ОПЕК върху петролните цени. Вчерашната статистика за намаляване на запасите от петрол в САЩ през миналата седмица сочи, че петролът в хранилищата намалява,  рафинериите се връщат към нормална дейност, а потреблението на бензин започва да расте. 

Каква стратегия ще предприеме ОПЕК предстои да се разбере през следващите часове. Днес в рамките на заседание на техническия комитет страните от ОПЕК+ обсъдиха ситуацията на пазара на петрол. Според съобщението на ОПЕК „днешното заседание е било посветено на оценката за търсенето и предложенията на петрол, пазарният баланс, ситуацията на пазара в резултат на COVID-19 и влиянието на решението на сделката ОПЕК+ върху възстановяването на баланса на световния пазар. 

„Бих искал да призова всички държави, участващи в сделката OПЕК +, да подкрепят положителната динамика ( за изпълнение на сделката), която съществува днес, и да осигурят пълно и своевременно спазване на съвместните решения ", заявява генералния секретар на ОПЕК Мохамед Баркиндо.

Министерският мониторингов комитет (JMMC) е планиран за 29 и 30 юни, а срещата на министрите на страните от ОПЕК+ - за 1 юли. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща