Цените на петрола се понижават след публикуване на данните за нивото на запасите от горива в САЩ

Енергетика / Свят
3E news
508
article picture alt description

Цените на петрола се понижават след публикуване на данните от Министерство на енергетиката на САЩ за нивото на запасите от енергоносители в страната.

Стойността на юнските фючърси за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures e  на ниво от 61,60 долара за барел като намаляват с 1,14 долара или с 1,82 % .

Цената на фючърсите за месец май за петрола сорт WTI на нюйоркската борса (NYMEX) се понижава с 1,21 долара или с 2,04 % - до 58,12 долара за барел.

По-рано в рамките на търговията и при двата сорта бе отчетен ръст.  

Търговските запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са спаднали с 3,52 млн. барела – до 498,31 млн. барела – до 498,31 млн. барела, сочат данните от седмичния отчет на министерство на енергетиката на САЩ.

Стоковите резерви от бензин са се увеличили с 4,04 млн. барела – до 234,59 млн. барела.
Запасите от дестилати са нараснали с 1,45 млн. барела – до 145,55 млн. барела.

Американският институт за петрол (API) съобщи във вторник, че резервите от горива в САЩ за седмицата, завършваща на 2 април са спаднали с 2,62 млн. барела. По данни на API, запасите от бензин в страната са се увеличили с 4,6 млн. барела, а на дестилати – с 2,8 млн. барела.

Експертите отчитат, че търсенето на петрол би трябвало да се подобри предвид отмяната на локдауните и свалянето на ограниченията за пътуване едновременно с прилагането на ваксинацията срещу коронавируса. В същото време те са притеснени от това, че увеличението на предложенията на пазара трябва да доведат до изравняване на търсенето.

През миналата седмица страните от ОПЕК+ се споразумяха за увеличаване на производството на петрол през месец май с 350 хил. барела на ден, същият обем през юни, а още 440 хил. барела на ден през юли. Най-общо през месеците май-юли ОПЕК+ планира да се върне на нивото на производство, планирано през януари, а Саудитска Арабия да върне на пазара обемът от 1 млн. барела от петрола, от който се ограничи доброволно по-рано.

Влияние върху пазара оказват и новините за все още косвените преговори между САЩ и Иран по иранската ядрена сделка.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща