Цените на петрола се понижават

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
200
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол намаляват умерено по време на търговията в понеделник, след скока през миналата седмица, предизвикан отчасти и поради тропическата буря „Бари“ в Мексиканския залив. Заради лошото време 73 % от нефтодобивните мощности в Мексиканския залив бяха спрени към неделя, но някои от компаниите вече се подготвят за връщане към работен режим, става ясно от съобщение на информационните агенции. В Мексиканския залив се осъществява добив на около 16 % от петрола и 3 % от газа на САЩ.

Септемврийският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures тази сутрин поевтинява с 0,13 долара или 0,19 % - до 66,59 долара за барел. По време на търговията в петък цената достигна до 66,72 долара за барел.

Договорът за петрола сорт WTI на NYMEX се понижава с 0,22 долара или 0,37 % - до 59,99 долара за барел. На предишната сесия WTI поскъпна с 0,01 долара – до 60,21 долара за барел.

През миналата седмица при Brent бе отчетен ръст от 3,9% на цената, а пир WTI – 4,7 %.

Пазарът все още е под влияние на отчета на МАЕ, според който през второто тримесечие се очаква излишък от порядъка на около 500 хил. барела на ден, при положение, че по-рано се очакваше дефицит за същия обем.  

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща