Цените на петрола растат след спада в четвъртък

Климат / Свят
Маринела Арабаджиева
437
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в петък сутринта стартират с повишение след изявлението на президента на САЩ Доналд Тръмп за това, че кораб на американските военноморски сили е свалил приближаващ се към него ирански дрон в Ормузкия пролив.

Септемврийският фючърс за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин поскъпва с 1,11 долара или 1,79 % - до 63,04 долара за барел. При търговията в четвъртък цената се понижи с 1,73 долара или с 2,72 % и при затварянето бе 61,93 долара за барел.

Стойността на фючърса за WTI за август на NYMEX се увеличава с 0,78 долара или с 1,41 % - до 56,08 долара за барел. При предишната сесия WTI загуби от цената си 1,48 долара или 2,61 % до 55,30 долара за барел.


„Днес корабът USS Boxer предприе защитни действия срещу ирански дрон“, каза президентът по време на изказване, части от които публикува на страницата си в Twitter. По думите ме безпилотният летателен апарат е бил свален от десантен кораб, тъй като е продължил приближаването, игнорирайки предупрежденията. Дронът е представлявал заплаха за кораба и екипажа. Тръмп определя това  като „много враждебни и провокативни действия на Иран срещу кораб, намиращ се в международни води“. Той предупреждава също така , че САЩ си запазват правото на предприемане на мерки за защита на американските военнослужещи и интересите на САЩ.

След изявлението на президента Тръмп, външният министър на Иран Джавад Зариф каза, че неговата страна няма информация за загуба на безпилотен летателен апарат.

Тази седмица петролът завършва с понижение, поради опасенията за излишък от горива на пазара и слабото търсене от страна както на САЩ, така и от Китай. Спадът през тази седмица може да е най-високият считано от месец май насам, което се дължи на данните за резервите в САЩ от една страна и темповете на ръст на световната икономика и в частност в Китай. Както стана ясно, в началото на тази седмица, китайският БВП през второто тримесечие отбеляза ръст от  едва 6,2 % ибис най-ниските темпове от 27 години насам, отбелязват анализаторите на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща