Цените на петрола растат

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
482
article picture alt description

Цените на петрола продължават да се увеличават по време на търговията в петък, след същественото повишение ден по-рано заради засилването на напрежението в Близкия Изток.

Анализатори дори прогнозират, че ескалацията на конфликта между САЩ и Иран може да доведе до скок на петролните котировки с до 7 долара за барел, съобщава MarketWatch. Други експерти обаче смятат, че още е рано да се коментира как събитията в Оманския залив ще повлияят на пазара, поради липсата на точна информация.

В четвъртък два танкера в Оманския залив бяха подложени на нападение и според някои източници става въпрос за атака с торпедо, в резултат на което  на танкерите са възникнали взрив и пожар. Все още обаче това е само версия, тъй като няма официално потвърждение. Всички членове на екипажа на пострадалите танкери са били евакуирани на територията на Иран.

Държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини за нападението Иран. Той отбеляза, че тази оценка е основана на разузнаване, но не представи никакви публични доказателства в подкрепа на твърдението си, отбелязват информационните агенции.

По-късно шефът на Kokuka Sangyo Ютака Катада, който е собственик на един от атакуваните танкери определи като „дразнещо“ липсата на достоверна информация за случилото се. „На всеки 10 – 20 минути получаваме различна порция информация. Към настоящия момент не можем да ви предоставим точно обяснение за това какво се е случило“, каза той през журналисти.

Фючърсът за август за петрола сорт Brent на лондонската борса ICE Futures тази сутрин поскъпва с 0,47 долара или 0,77 % - до 61,78 долара за барел. В четвъртък цената се увеличи с 1,34 долара или с 2,23 % и при затварянето бе на ниво от 61,31 долара за барел.

Котировката на фючърса за петрола сорт WTI на NYMX сутринта се повишава с 0,16 долара или 0,31 % - до 52,44 долара за барел. Според данните от предишната сесия цената скочи с 1,14 долара или 2,23 % и завърши деня на ниво от 52,28 долара за барел.

Въпреки това краят на седмицата за двата основни сорта петрол може да завърши на минус –  Brent загуби около 2,5 %, а WTI – около 3 %, отбелязват наблюдателите на пазара.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща