Цените на петрола растат

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
688
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол се повишават, сочат данните от търговията. Това се дължи на новините, свързани със спада на запасите от петрол в САЩ, така и на публикуваните преди ден данни за броя на сондажните платформи. В света през месец април са действали 2140 инсталации, при 2213 през месец март, отчете Baker Hughes.

Влияние върху пазара оказват и новините около търговските преговори с Китай. Засега пазарът реагира със скок на цената, особено след потвърждението за влизането в сила на решението за увеличаване на митата от 10 на 20 % върху китайски стоки в обем от 200 млрд. долара. Оптимизмът на американския президент Тръмп за сключване на сделка засега не се отразява успокояващо на пазара.

 

Двата основни сорта петрол тази сутрин се опитват да си върнат загубените позиции от предишните дни. Договорът за юли за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures се повишава с 0,52 долара – до 70,76 долара за барел.

 

Фючърсът за петрола сорт WTI на NYMEX нараства с 0,64 % - до 62,10 долара за барел.

 

Анализаторите смятат, че следващите часове ще са изключително важни за движението на ценовите нива на петролния пазар, но припомнят, че от значение ще са и новините около ОПЕК+ особено през следващата седмица.

Междувременно анализаторите от Barclays повишиха прогнозата си за цената на петрола за третото тримесечие с 4 долара за барел както за Brent, така и за WTI - до 74 и 67 долара за барел съответно. Анализаторите от Barclays прогнозират също така, че средната цена на Brent за годината ще е на ниво от 71 долара за барел, а на WTI – 63 долара за барел.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща