Цените на петрола продължават да се повишават

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
341
article picture alt description

Петролният пазар продължава активно да расте и по време на търговията в понеделник след резкия спад на добива на петрол в Саудитска Арабия след атаката върху обекти от петролната инфраструктура на страната.

Ноемврийският фючърс за петрола сорт Brent на борсата ICE Futures към 16 часа се повишава с 9,864 % и се котира при цена от 66,81 долара за барел.
Договорът за октомври за петрола сорт WTI расте с 9,444 % и се търгува при цена от 60,57 долара за барел.

В началото на търговията повишението на стойността на Brent достигна рекордните 20 %.

Както бе съобщено в събота петролни обекти на Саудитска Арабия за пореден път бяха атакувани от дронове. На нападение бяха подложени нефтопреработващият завод в Абкайк и голямото петролно находище Хурайс. В резултат бе спряно производство на петрол в обем от 5,7 млн. барела на ден, тоест около половината от цялото количество, добивано от страната и 5 % от добива на петрол в международен мащаб.

Анализаторите коментират, че досега не е имало такъв проблем по отношение на доставките и такъв скок на цената, като акцентират върху връщането и превеса на политическите рискове върху петролния пазар.

Наблюдатели, цитирани от агенциите Ройтерс и Bloomberg обръщат внимание и върху вече не така оптимистичния тон на държавната петролна компания на Саудитска Арабия Saudi Aramco Oil Co. за бързо възстановяване на около една трета от производството още в понеделник вечерта.  Очаква се по-късно днес компанията да публикува нови прогнози по отношение на операциите по възстановяването.

Отговорност за атаката поеха йеменските бунтовници, но преди това държавният секретар на САЩ Майк Помпео обвини в нападението Иран. Иранската страна от своя страна отхвърли обвиненията.

Анализаторите обръщат внимание и върху факта за доказаната уязвимост на инфраструктурата. Големите страни, производителки на петрол вече започнаха да съобщават за предприемане на извънредни мерки за защита на инфраструктурата. Прогнози за движението на цените в момента са изключително рисковани, отбелязват още експерти.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща