Цените на петрола намалиха темповете на повишение след скока с 4 %

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
454
article picture alt description

Цените на двата основни сорта петрол в четвъртък вечерта понижиха темпа на ръст, след като по-рано отбелязаха скок от 4 % заради новината за инцидента с танкери в Оманския залив, сочат данните от търговията.

Стойността на августовските фючърси за петрола сорт Brent се увеличи с 2,53 % до 61,53 долара за барел, а цената на договора за юли за WTI – с 2,75 % - до 52,59 долара за барел.

През деня поскъпването на петрола достигна значителните 4,5 %.

Петролните котировки през деня скочиха рязко след съобщенията на ирански и арабски медии за това, че в Оманския залив е извършено нападение на два петролни танкера - Front Altair и Kokuka Courageous. Според някои данни е имало атака с торпеда, в резултат на което на танкерите са станали взрив и пожар. Официално потвърждение обаче, че причина за инцидента е посочената по-горе обаче няма

„Всеки ден, когато става инцидент в Персийския залив започва някаква нервност поради това, че именно този конкретен път се оказва блокиран“ , цитира агенция Ройтерс думите на старши анализатора от CMC Markets Michael Hewson .

По-късно темповете на поскъпване се ускориха и от данните от доклада на ОПЕК, според който през месец май е спаднал добива на петрол в месечно изражение с 236  хил. барела на ден – до 29,876 млн. барела на ден, като при това в рамките на сделката ОПЕК+ организацията е преизпълнила ангажиментите си с 42 %. Едновременно с това ОПЕК понижи прогнозата си за добив на петрол в САЩ през 2019 г. в сравнение с предишната.

ОПЕК, освен това понижи и прогнозата си за ръст на търсенето на петрол в света през 2019 г. със 70 хил. барела на ден, до 1,14 млн. барела на ден.
Освен това през второто полугодие се очаква ОПЕК+ на обща среща да отчете внимателно перспективите за увеличението на търсенето на нефт в света през второто полугодие, особено в светлината на търговските търкания.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща