Цените на газа и СО2 от началото на седмицата се понижават, но все още остават много високи

Енергетика / Свят
3E news
677
article picture alt description

Цените на природния газ на ТТF и на въглеродните емисии, които стигнаха най-високото си ниво в края на миналата седмица от няколко дни се понижават, сочат данните от търговията.

Договорите за юни на природния газ, търгуван на най-ликвидния хъб TTF на 14 май постигнаха най-високото си ниво от 26,83 евро за MWh. От началото на настоящата седмица обаче се наблюдава спад. Тази сутрин цената на договорите за газа за юни на TTF стартира при ниво от 22.75 евро за MWh, но динамиката остава силна и синьото гориво върна част от позициите си, като към публикуването на информацията е на ниво от 23,60 евро за MWh.

В същото време все още се наблюдава слабо запълване на подземните газохранилища на Европа. Според данните на европейската платформа GIE към 18 май газохранилищата на Европа са запълнени до 33.46 % или 373.0798 TWh. По този повод от руската компания „Газпром“ коментираха преди дни, че високите цени на природния газ в момента са пречка за запълване на газохранилищата. Според изнесените от тях данни в края на търговския ден 14 май цената на синьото гориво е достигала нивото от 341 долара за 1000 куб м.

Запълването на подземното газохранилище в Чирен според данните на GIE е на ниво 16.37 % или 1.0265 TWh като се наблюдава не особено силна, но постоянна тенденция на нагнетяване, стартирала от началото на месец май. Подобна е и ситуацията и при другите страни именно заради високите цени.

Спад се наблюдава и по отношение на фючърсите за емисии на CO2 на пазара на EEX по референтния договор от декември 2021 г.Както е известни и при тях през втората седмица на месец май те също бяха регистрирани скокове на цените почти всеки ден. Най-значителното увеличение бе на 12 май - 4,3%, в резултат на което в петък, 14 май бе постигна рекорд от 56,65 евро за тон.

В началото на настоящата седмица цената по договорите за СО2 за декември също започна да спада и към днешна дата е на ниво от 51.46 евро за тон, като за кратко успя да спадне до 50.88 евро за тон.

Въпреки че цените и на газа, и на въглеродните емисии остава висока, тенденцията за понижение вече е факт. Сега въпросът е да се задържи, така че ценовите нива да се върнат към обичайния си ход.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща