Цените на газа в Европа постигнаха максимума от февруари 2019 г.

Енергетика / Свят
3E news
572
article picture alt description

Цените на газа на най-ликвидния европейски хъб – холандския TTF трети пореден ден е на ниво от 220 долара за 1000 куб м – най-високото ниво от февруари 2019 г., става ясно от данните от търговията.

Още от края на ноември форуърдните договори с доставка „ден напред“ , а и през уикенда се търгуваха в диапазона от 160-170 долара за 1000 куб м. В сряда цените достигнаха нивото от 219 долара за 1000 куб м и вече трети пореден ден са в посочения диапазон.

„Текущото ниво на цените на хъбовете в северозападна част на Европа е най-високото от февруари 2019 година. Основната причина за това е взаимната свързаност на глобалните пазари на втечнен природен газ“ , коментира по този повод за РИА Новости, анализаторът от Центъра за енергетика към „Сколково“ Сергей Капитонов.

Цената на LNG на азиатския спотов пазар е нараснала за последния месец още повече, отколкото в Европа и вече тества пиковото ниво от 380 долара за 1000 куб м, което е най-високото ниво от есента на 2018 година, отбелязва експертът. Причината за ралито на пазарите от Азиатско-Тихоокеанския регион е бързото възстановяване на икономиката на Китай и нарастващото търсене на газ.

В Европа сега пристига по-малко втечнен газ – зо 23-те дни от декември до европейските газотранспортни системи са били доставени с 43 % по-малко регазифициран LNG, което в сравнение с декември миналата година е с 9 % по-малко от аналогичния период на тази година. Освен недостатъка от предложения за газа в Европа влияние оказват и растящите цени на емисиите от СО2, надхвърлящи 30 евро за тон, което пък прави газовите електроцентрали  по-конкурентни, пояснява Капитонов.

Цените на газа в Европа започнаха 2020 година в диапазона от 120-140 долара за 1000 куб метра. Предвид спада на търсенето, заради пандемията, котировките спаднаха практически тройно и през месец май се сринаха под 40 долара за 1000 куб м, но още през есента се върнаха към нивата отпреди кризата.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща