Цените на газа в Европа отбелязаха ръст заради изискването на Германия Opal да започне незабавно изпълнение на решението на съда на ЕС

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
246
article picture alt description

Цените на природния газ в Европа в петък се повишиха, тъй като германският регулатор поиска от Opal Gastransport незабавно изпълнение на решението на Европейския съд, който анулира решението на Европейската комисия по отношение изключението на газопровода Opal еврепейското регулиране.

 

Цената на газа с доставка за следващият месец на основната борса на Европа – холандската TTF се увеличи със 7 % - до 15,457 евро за МВтч. По време на сесията повишението достигна до 9,6 %, става ясно от съобщение на агенция Bloomberg.

 

Немската мрежова агнеция Bundesnetzagentur заяви н петък, че в съответствие с решението на съда на ЕС няма да разреши на компанията оператор да участва в търговете за доставка по Opal на 16 септември.

 

Според позицията на Федералната мрежова агенция, на OPAL Gastransport (компанията оператор на газопровода) според решението на съда е забранено да извършва продажбата на мощностите за които става дума. Това в частност се касае по-специално за търга през октомври, който трябва да се състои на 16 септември 2019 г.“, се казва в изявлението на агенцията. Според него става въпрос за мощности от порядъка на 15,86 млн. кВчт.

 

На „Газпром“ пък е забранено да се ползва от тези мощности за газов транзит.

 

Полската компания PGNiG на 10 септември спечели в Европейския съд делото за неправомерното изключване на газопровода Opal от европейското регулиране.

 

От 6 часа централноевропейско време компанията Opal Gastransport GmbH & Co. KG ограничава използването на мощностите на газопровода, се казва също и в съобщението на компанията.

 

От началто на газовия ден доставките на газ през входната точка до Opal от „Северен поток“ за Грайфсвалд са се понижили, става ясно още от съобщението.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща