Цената на златото скочи до 14-месечен максимум след коментарите на шефа на ЕЦБ Марио Драги

Икономика / Свят
Маринела Арабаджиева
535
article picture alt description

Цената на златото във вторник се повиши до рекордно ниво за повече от година насам, след коментарите на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) за повишените очаквания за смекчаване а монетарната политика на страната.


Котировката на златото на борсата в Ню Йорк нарасна с 0,8 % до 1353,6 долара за тройунция. Ако цената се задържи на това ниво, то ще се превърне в максимума от 11 април 2018 г., когато котировката на златото достигна 1360 долара за унция пише MarketWatch.


В рамките на годишния форум на ЕЦБ в португалския град Синтра, Драги каза, че икономиката на еврозоната се нуждае от нови стимулиращи мерки, ако прогнозите за по-нататъшния ръст на инфлацията не се подобрят.


Намаляването на лихвите и възобновяването на покупката на активи е един от инструментите на Централната банка, които тя е готова да използва, цитира думите на Драги Bloomberg.  По думите на шефа на ЕЦБ, рисковете, свързани с геополитиката, протекционизма и уязвимостта на развиващите се пазари не са отминали оказват особено изразено негативно влияние върху  производствения сектор.


Неяснотата по отношение на бъдещето на световната икономика и оставащите търговски разногласия между страните подпомагат за ръста на търсенето на защитни активи, към които се отнася и златото.


Еврото поевтиня след изявленията на Драги. Във вторник, освен това стартира двудневното заседание на Федералния резерв. По-рано през ози месец председателят на резерва Джером Пауъл съобщи за готовността на американската централна банка да подкрепи икономическия подем в САЩ. Думите му бяха приети от търговците като сигнал за това, че Федералният резерв е отворен за намаляване на основната лихва. Все пак икономистите не очакват промяна. Повечето експерти прогнозират, че намаляването на лихвата няма да се случи преди юли.


Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обвини еврозоната и Китай в преднамерено отслабване на валутите, за да получат по-конкурентни предимства на САЩ.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща