Цената на енергийните въглища в Азия е спаднала до най-ниското ниво от 2016 г.

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
259
article picture alt description

Енергийните въглища в Азия през тази седмица са поевтинели, стигайки най-ниското ниво от 2016 г. поради намаляване на търсенето на този енергоносител в Китай и Индия, които са най-големите потребители в света, пише Financial Times.

 

Средната стойност на австралийските въглища, доставяни чрез морски транспорт са около 61 долара за тон по данни на S&P Global Platts, докато през миналото лято цената е била двойна – 120 долара за тон. Освен намаляване на търсенето, поради преход към по-екологичен вид горива и забавяне на ръста на промишленото производство, в света се наблюдава ръст на предложенията, отбелязват анализаторите.

 

„Спадът е предизвикан от структурни промени в икономиката и търговската война, която оказва силно негативно влияние върху пазара на енергийни въглища“, отбелязват от консултантската компания CRU. Както сочат данните на държавната статистика на Китай, потреблението на електроенергия на промишлените предприятия, на които се пада около 70 % от търсенето на електричество в страната, през първото полугодие на 2019 г. е нараснало с 3,1 % в сравнение с ръста от 7,6 % за аналогичния период на миналата година. Общото производство на електроенергия в Китай се е увеличило с 3 % през януари – юли, но производството на електричество от въглища практически не се е променило.

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща