Цената на емисиите СО2 в Европа за пръв път скочи над 50 евро за тон

Енергетика / Свят
3E news
644
article picture alt description


Стойността на квотите за въглероден двуокис – СО2 в Европа за пръв път скочи над 50 евро за тон, увеличавайки се над два пъти в сравнение с нивото до началото на пандемията от коронавируса.

Още през декември миналата година цените не успяха да останат под нивото от 30 евро за тон, но през последните месеци те започнаха да растат предвид опасенията, че през следващите години квотите ще станат по-малко достъпни предвид определяните като твърде агресивни цели на ЕС по отношение на климата, в това число и намаляването на емисиите с 55 % през 2030 г. в сравнение с нивото от 1990 г.

Природозащитниците са доволни от повишението на цената на квотите, но експертите се опасяват, че за компаниите ще е изключително трудно да се адаптират към толкова съществен скок на цените и разходите за квоти в определена степен ще се прехвърли върху потребителите, пише Financial Times.

В същото време изпълнителният директор на МАЕ Фатих Бирол определи като „отличен“ ръста на стойността на квотите за емисиите, отбелязвайки, че подобна тенденция  е необходима за по-бърз преход към екологичните горива.

Към момента на публикуването на информацията цената на договорите за декември на СО2 е на ниво  от 49,07 евро за тон.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща