Цената на електроенергията в Русия е достигнала петгодишен рекорд

Енергетика / Свят
3E news
530
article picture alt description

Според данните за миналата година, цените на електроенергията на едро на достигнали най-високото си ниво за последните пет години. Освен това търсенето е спаднало до най-ниските показатели за десетилетие. Това съобщава руското издание Комерсант, позовавайки се на данните на прегледа на „Съвет на пазара“ (регулатор на енергийните пазари).

Като основна причина, според изданието за това се посочват  задължителните непазарни надценки. Общите разходи за капацитет са достигнали 810 милиарда рубли, от които 558 се падат на тези надбавки. В задължителните непазарни оценки влизат строителството на електроцентрали според механизма за споразумение за доставка на капацитет. През 2020 г. общото плащане де е увеличило заради въвеждането в експлоатация на Нововоронежката АЕЦ 2, хидроцентралата Зарамагская и нови ВЕИ. В допълнение, това е било повлияно и от увеличението на цените от някои нови ТЕЦ-ове по същия този механизъм.

Както се отбелязва в публикацията, намаляването на търсенето е повлияло на увеличението на стойността на електричеството. От „Общността на потребителите на енергия“ са недоволни от това, защото според тях начинът на работа на руския енергиен пазар противоречи на всички пазарни закони, насърчава неефективността на сектора и намалява привлекателността на енергийната система за руските родни компании, което в крайна сметка води до още по-голям икономически спад.  

Владимир Скляр от „ВТБ Капитал“ смята, че крайните цени на електроенергията в страната може средно да се увеличат с 5,5 %. „Основен принос ще имат два фактора: с 21 % увеличението на плащанията в рамките на конкурса за мощности заради ускорена индексация, а обемът на различните надбавки ще се увеличи със 7 %“.

Василий Савин, партньор на KPMG в Русия и ОНД, отбеляза, че ръстът на средната цена до края на текущата година ще се увеличи с 12%. Въпреки това, от 2022 г. скоростта на нарастването  вероятно ще се забави до 4-5 %.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща