Цената на газа в Европа обнови тримесечния максимум

Енергетика / Свят
3E news
581
article picture alt description

Спотовата цена на газа в Европа обнови тримесечния максимум предвид прогнозите за лошо време и опровергаването на очакванията за възможното увеличение на транзита на руски газ през Украйна през месец май.

Цената на газа с доставка сряда на холандския хъб TTF се повиши до 272 долара за 1000 куб м, което е най-високото значение от 24 януари.

От началото на годината средната цена на договора за „ден напред“ на TTF съставлява 236 долара за 1000 куб метра. В бюджета на „Газпром“ за 2021 г. е заложена средна цена за експорт на газ за чужбина от 170 долара за 1000 куб м, уточнява Интерфакс. Над 60 % от продажбите на „Газпром“ за Европа сега се осъществяват по цени „за месец напред“, останалите са  обвързани с цените на петрола, по-дългите фючърси, спот цената на газа и хибриден механизъм.

Европа изпива значителен дефицит на газ за нагнетяване в подземните газохранилища и кривата на цените на TTF показва влиянието на спекулациите относно перспективите за доставката на руски газ през Украйна върху европейските котировки. В петък „Операторът на газотранспортната система на Украйна“ неочаквано обяви търг за допълнителен пренос на газ за Европа през месец май в обем от 124 млн. куб м. В същия този ден цената на газа спадна с 22 долара. Във вторник, в края на търга, който бе игнориран от „Газпром“ и се провали, цената се върна към предишните си високи нива и продължи да расте.

Нагнетяването на газ в европейските подземни газохранилища от началото на работната седмица за газов ден 26 април продължава, но обемите са се свили значително. Европа закъснява вече с месец по отношение на началото на кампанията за възстановяване на запасите в газохранилищата и ако вносът не бъде форсиран по всички посоки на доставки може да се окаже, че Европа няма да е готова за новия зимен сезон.

Междувременно по данни на ICE, цената на газа на  TTF за месец май е на ниво от 21,875 евро за MWh.

Според платформата AGSI нивото на запълване на газохранилищата в Европа към 26 април е на ниво от 330.4919 TWh или 29.64 % като общо нагнетяването на природен газ от старта досега  е от порядъка  на 0.10 процента.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща