Френската Total се присъединява към нефтогазовите компании с ангажимент за „чисти емисии“ през 2050 г.

Енергетика / Свят
3E news
506
article picture alt description

Френската компания Total се присъединява към нефтогазовите компании с ангажимент за „чисти емисии“ през 2050 г.

В съответствие със заявката на участниците в глобалната инициатива Climate 100+1, Total поема ангажименти за постигане на:

Чисти нулеви емисии (Net Zero) от глобалната дейност през 2050 г. или по-рано. Става въпрос за емисии на ниво (Scopes) 1+2. Това са емисии от оперативна дейност и от потребяваната от компаниите енергия;

Чисти нулеви емисии от всички производствени дейности и всички енергийни продукти, потребявани от клиентите на компанията в Европа (ЕС плюс Норвегия и Великобритания) през 2050 г. или по-рано (емисии на ниво 1 + 2 + 3);

Намаляване на средната въглеродна интензивност на продуктите на Total, използвани от потребителите в целия свят с 60 % през 2050 година – с междинни цели: с 15 % през 2030 г. и 35 % през 2040 г. (емисии на ниво 1 + 2 + 3).

Тези цели се подкрепят от стратегията за развитие на Total като компания с широк енергиен потенциал, в който нефта и газа, нисковъглеродното електричество и въглеродно неутралните решения са неотменна част от бизнеса, се казва в съобщение на компанията. Total твърдо вярва, че нисковъглеродната й стратегия й осигурява конкурентно предимство, с дългосрочно значение за акционерите.

„Енергийните пазари се променят, движени от измененията на климата, технологиите и очакванията на обществото. Total се стреми да реши двойна задача – да осигури повече енергия с малки месии. Изпълнени сме с решимост за насърчаване на енергийния преход, увеличавайки едновременно и стойността за акционерите. Днес обявяваме новите си климатични амбиции през 2050 г., за достигане на Net Zero заедно с останалата част от обществото. Управлението на компанията смята, че глобалната пътна карта и стратегията на Total  са в съответствие на пътя, отговарящ на целите на Парижкото споразумение.

Признаваме, че доверието на нашите акционери и обществото като цяло са нужни, за оставането на Total като привлекателна и надеждна дългосрочна инвестиция“, заявява председателят на компанията Патрик Пуяне.

Междувременно стана ясно, че френската компания, заради кризата с коронавируса и настоящите цени на петрола и природния газ преразглежда участието си в някои LNG-проекти.

Компанията се готви да отмени редица от летните доставки на втечнен природен газ от САЩ (LNG) и засега не смята да увеличава инвестициите си в американските LNG-проекти, стана ясно от изявление на  председателя на компанията Патрик Пуяне по време на онлайн конференция за инвеститорите.

„Действително цените на Henry Hub ни влияят. Ние сме в процес на отмяна на някои от доставките на LNG през летния период, за да ограничи загубите“, е коментирал той въпроса за отрицателния марж от доставката на LNG от САЩ и изостреното внимание от страна на компанията по повод увеличението на инвестициите в американските проекти.

„Въпреки това продължаване да работим по проекта ECA (Energia Costa Azul LNG  в Мексико, който е разположен на тихоокеанското крайбрежие. Заедно със Sempra (Energy) смятаме този проект за ценен, например мое да бъдат спестени над 1 долар за млн. BTU при доставката на товари за Азия. Мисля, че заедно със Sempra ще напреднем през следващите месеци“, според Пуяне.

„Що се касае до други проекти, то моят отговор е „не“, днес не е сред приоритетите ни увеличаването на инвестициите в нови проекти в САЩ. Сега фактически имаме проект за разширение на Cameron LNG и ще видим със Sempra докъде сме стигнали по него. А всички нови проекти като опции, които имаме с Tellurian, мисля, че няма причини да работим по тях, ще е странно да работим по тях“, заключава председателят на Total.

Спадането на цената на пазарите в Европа и Азия прави доставките на LNG от САЩ губещи. Схемата на доставки от САЩ фактически изглежда така: операторът на американски завод купува газ по борсови цени на вътрешния пазар и след това продава на търговец с печалба от 15 процента, като начислява такса за втечняване. Освен това трябва да се имат предвид и транспортните разходи. Цените на американския хъб Henry Hub в момента надвишават цените на спота на най-ликвидния хъб в Европа TTF – 1,993 долара за 1 млн. BTU срещу 1,75 долара.

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща