Френската EDF иска държавна гаранция за британската АЕЦ „Сайзуел Си“

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
448
article picture alt description

Френският енергиен гигант EDF иска от правителството на Великобритания да гарантира помощ в случай, че проектът за изграждане на АЕЦ „Сайзуел Си“ с приблизителна стойност от 20 милиарда лири надхвърли бюджета. Компанията е съобщила това на потенциалните инвеститори на проекта, предава Sunday Times.


EDF цели да постигне споразумение, аналогично с това за строежа на тунела под Темза в централен Лондон - Thames Tideway Tunnel. В сделката за тунела, в която е приложен моделът за Регулаторна база на активите (RAB), британското правителство е поело ангажимент за допълнително финансиране, ако строителните разходи надхвърлят бюджета с повече от 30%.


От Sunday Times подчертават, че ако същият модел се използва при изграждането на АЕЦ „Сайзуел Си“, сметките за битова електроенергия ще се увеличат с около 6 лири годишно. Според EDF обаче, като намалява рисковете за частните инвеститори, предоставянето на гаранции по-скоро ще намали сметките за електричество поради по-ниските разходи за финансиране.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща