Френската Crédit Agricole ще спре до 2030 г. инвестициите във въглища в ЕС и страните от ОИСР

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
632
article picture alt description

Френската банка Crédit Agricole заяви, че ще спре до 20230 г. да инвестира в производството на  топлинна енергия от въглища в страните от ЕС и ОИСР, като обеща да приведе своите дейности в съответствие с Парижкото споразумение. Вече е подготвен и  нов стратегически план за растеж, става ясно от съобщение на банката.

Най-голямата кооперативна финансова институция в света, която се състои от близо 40 местни и регионални банки, както и централата на Crédit Agricole, заяви, че ще обвърже всичките си субекти с обща климатична стратегия, съобразена с Парижкото споразумение, която ще бъде публикувана през 2020 г., съобщи от своя страна Institute for Energy Economics and Financial Akalysis (IEEFA).


Стратегията ще бъде сертифицирана от независим орган. Тя ще се базира на препоръките на работната група по свързаните с климата финансови изисквания.

Crédit Agricole, която управлява активи на стойност около 1,8 милиарда евро, ще премахне напълно въглищата от своя финансов и инвестиционен портфейл до 2030 г. в страните от ЕС и ОИСР и ще направи същото до 2040 г. в Китай и до 2050 г. навсякъде по света, става ясно от съобщението на IEEFA.  Става въпрос за изключването на мощностите за предоставянето на енергията от въглища за комунални услуги. В Европа потенциално засегнатите комунални услуги включват германската RWE и Uniper, CEZ вЧешката република, испанската Endesa и полската PGE.

Uniper е единствената компания, която все още изгражда нови електроцентрали за въглища в Западна Европа, като се готви да въведе в експлоатация своя нов завод на въглища  Datteln 4 от 1 055 MW през 2020 г., дори след като германското правителство се готви да прекрати използването на въглищата. Този план е  подобен на решението на предприятието за отваряне на въглищното си предприятие Maasvlakte 3 в Нидерландия през 2015 г., точно преди холандското правителство да поеме ангажимент за прекратяването през  2030 година.

Базираната  в Чехия  CEZ, планира да намали инсталирания капацитет на въглища почти наполовина до 2025 г. до 3,9 гигавата, но се е ангажирал само с нулево въглеродно производство до 2050 г.

Испанското дъщерно дружество на Enel, Endesa, инвестира, за удължаване на живота на поне две от своите въглищни електроцентрали, AS Pontes и Litoral, но заявява, че те ще са с ограничено бъдеще след 2030 година.

Най-голямата полска компания, PGE, инвестира сериозно в производството на въглищата за въглищни централи, строителството на  нови и удължаване на живота на онези, които вече работят. PGE сякаш е в сериозно в несъответствие с международните тенденции за изоставане на въглищата и предприемане на действия в областта на климата, което IEEFA определя, че не е изненадващо и коментира стратегическата политика на полската компания.   Съгласно тази стратегия PGE работи повече от десетилетие, за да спечели отстъпки за продължаване на добива на лигнитни въглища от компанията още от средата на века, след като сегашната мина на Szczercow ще бъде затворена през 2037 г., а мината Turow - през 2045 година. Институтът предполага, че страните ще бъдат подложени на финансов натиск.


Crédit Agricole от своя страна в съобщението си се ангажира да не създава  „никакви нови бизнес отношения с фирми, за които енергията от  въглища представляват над 25% от приходите, с изключение на онези, които са обявили планове за закриване на енергийните мощности от въглищни дейности, или които възнамеряват да обявят такива планове до 2021 г.”, и за създаване на нови бизнес отношения с компаниите, които разработват или планират да развиват нов капацитети за топлинна енергия от въглища ”.

Освен това банката си поставя за цел да финансира една трета от проектите за възобновяема енергия във Франция, да удвои размера на портфейла си за зелени кредити до 13 млрд. евро до 2022 г., и да „насърчава чистите и отговорни инвестиционни политики“ чрез включване на критериите на ESG във всички фондове за управление на активи Amundi, наред с други нови зелени политики.

 

Вижте още : http://ieefa.org/ieefa-update-european-utilities-at-risk-from-credit-agricoles-new-2030-coal-exit-stance/

 

Вижте още: https://pressroom.credit-agricole.com/news/group-project-2022-medium-term-plan-51b0-94727.html

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща