Франция търси план Б за дълговете на EDF

Енергетика / Свят
3E news
512
article picture alt description

Министърът на околната среда на Франция Барбара Помпили заяви, че на страната ще е нужен план Б за държавната EDF, тъй като преговорите с Европейската комисия за реструктуриране на дълговете на компанията вървят трудно и може да не доведат до споразумение, съобщава Ройтерс.

Френското правителство иска да отдели от EDF подразделението, свързано с атомната енергетика. За целта е нужно ЕС да потвърди, че създаването на нова структура на EDF не е вид държавна помощ и не нарушава принципите на честната конкуренция на пазара на електроенергия.

Според плана за реструктуриране EDF ще бъде разделена на три части –регулирана компания за атомния бизнес, друга за хидроенергийния бизнес, който може да бъде ренационализирани „зелена“ EDF за възобновяемите енергийни източници, дистрибуция и търговия на дребно.

Ключов елемент от предложените от френското правителство реформи е преразглеждането на цените, на които EDF продава атомната си енергия на по-малките конкуренти. Според компанията цената е твърде ниска и предразполага към несправедливо преимущество.

По думите на Помпили реформата трябва да доведе до това цената на атомната енергия да покрива производствените разходи на EDF. По думите на Помпили реформата трябва да доведе до това цената на атомната енергия да покрива производствените разходи на EDF.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща