Франция отлага затварянето на АЕЦ

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
1143
article picture alt description

Франция ще отложи с 10 години плановете за намаляване на атомния си парк. Това съобщава Financial Times, позовавайки се на изявление на френското правителство.


Франсоа дьо Рюжи, министър на екологията на Франция е представил в правителството законопроект, в който са определени нови срокове за намаляване на атомните мощности.

През 2015 г. парламентът на Франция прие закон за преминаване към развитие на зелена енергетика, който предвиждаше намаляване на дела на атомната енергетика в енергийния баланс до 50 % през 2025 г. Сега правителството на Франция смята, че изпълнението на това условие е в противоречие с целите на страната по отношение на климатичните изменения, тъй като затварянето в посочения срок на част от атомните блокове ще изисква строителство на нови ТЕЦ-ове. „Затова сега предлагаме да се удължи датата до 2035 година“, се казва в правителственото изявление. Трябва да се подчертае, че става въпрос за отлагане за по-късна дата на сроковете за затваряне на блокове (на АЕЦ), а не за пълен отказ от спирането им. Според новият план, до 2035 г. общо във Франция ще бъдат окончателно спрени 14 блока на АЕЦ, като „от два до четири“ блока ще бъдат затворени още до 2028 г.

Сред другите нови планове за преустройство на енергетиката са и тези, свързани с намаляване през 2030 г. с 40 % на използването на изкопаеми горива чрез спиране на въглищните централи и преминаването им (от въглища) на газ. Това е по-тежко условие в сравнение с приетите досега, които предполагат намаляване на дела на изкопаемите горива само с 30 %.

Ако новите идеи на правителството получат подкрепа и придобият силата на закон, то през 2050 г. Франция ще трябва да достигне до нулеви нива по изхвърляне на парникови газове.
Изданието напомня също така, че френският президент Емнюел Макрон в публичните си изказвания обръща значително внимание на проблемите с измененията на климата. „Климатът трябва да е в центъра на нашите и европейските проекти...Извънредната ситуация с климата е реалност, младите хора ни напомнят това през цялото време, а гражданите изискват действия“.

В същото време опитите на Мкрон за въвеждане на „зелен данък“ върху горивата за автомобили стана една от причините за възникване на протестите на „жълтите жилетки“. Затова сега Макрон и неговите министри предлагат да се фокусират върху въвеждането на въглероден данък за вноса от САЩ и Китай. Приемането на такава мярка обаче ще изисква време.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща