Франция не се меси на Германия, само задава въпроси по повод енергийния суверенитет на Европа

Енергетика / Свят
3E news
388
article picture alt description

Решението за осъществяване на проекта „Северен поток 2“ е работа на Германия. Франция не се меси в тази тема, само задава въпроси по повод енергийния суверенитет на Европа. Това е заявил френският външен министър Жан-Ив Льо Дриан.

„Темите не трябва да се смесват. Тече дискусия с Германия за „Северен поток“, тя касае европейския енергиен суверенитет“, заяви той в ефира на радио Europe 1 в отговор на въпрос оказва ли Франция натиск върху Германия по този проект.

Френският министър отбеляза, че не се меси в енергийната политика на Германия. „Това е въпрос за отговорността на Германия. Ние водим с нея преговори за това (по  отношение на „Северен поток 2“), но те касаят енергийния суверенитет на Европа. Франция не е променяла позицията си по този повод“, каза той, коментирайки изказванията наскоро на държавния секретар към външното министерство на Франция, информира Прайм. В същото време  министърът заяви, че Европа  по отношение на Русия трябва да има не само твърда позиция, но и да е настроена към диалог.

По-рано пред радио France Inter той заяви, че смята за недостатъчни санкциите по отношение на Русия приети в контекста на делото срещу Алексей Навални. В тази връзка отбеляза, че „трябва да се отиде и по-нататък“, добавяйки, че френската страна има „големи съмнение“ по повод „Северен поток 2“.

Във вторник представител на германското външно министерство отбеляза, че правителствата от някои страни от ЕС са предлагали в миналото „Северен поток 2“ да се включи в дискусията за санкциите срещу Русия, но позицията на Берлин остава непроменена.

Симоновския съд в Москва във вторник постанови отмяна на условната присъда по делото „Ив Роше“ и замяната й с реална.

Външно министерство на Русия посъветва чуждестранните политици, коментиращи ситуацията с Навални да уважават международното право и да се заемат с проблемите в своите страни, а в понеделник външният министър на страната Сергей Лавров отбеляза, че изявленията на западните политици по тази тема са „като под копие“. 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща