Франция и Германия стигнаха до споразумение за газовата директива в частност и за "Северен поток 2"

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
661
article picture alt description

Франция и Германия постигнаха компромис, който дава възможност на Берлин да остане водещият преговарящ с Русия по газопровода „Северен поток-2" за Европа, се казва в проектодокумент, представен пред AFP. Берлин и Париж урегулираха спора около „Северен поток 2“ и постигнаха споразумение по поправката на Газовата директива на ЕК, предлагайки нова редакция, която не блокира руския проект.

Двете страни се споразумяха да гарантират, че правилата ще се прилагат от „територията и териториалното море на държавата-членка, където се намира
първата точка за връзка", която е в Германия, се подчертава в документа.

Същността на предложението на Германия и Франция се заключава в това, че страната, на територията, на която се намира пунктът за получаване на газ (входна точка) от морския газопровод, получава право на избор на формула за прилагане към този проект на правилата на Газовата директива на ЕС и възможните изключения от нея.

В случая със „Северен поток 2“ такава страна е Германия. Берлин и Париж се договориха, че всички решения за „Северен поток 2“ ще се взимат от Германия.  
Документът дава възможност за избягване на кризата между Париж и Берлин и ще даде възможност на Франция да подкрепи поправките в Газовата директива на ЕС, отбелязва агенцията.

Други подробности на този етап не се съобщават.

В рамките на деня страните от Европейския съюз ще гласуват за изменение на правилата за гарантиране на конкуренцията и правата на потребителите на газовия пазар в Европа (Трети енергиен пакет). В частност става въпрос за промени в Газовата директива.

Промените, предлагани от Европейската комисия предвиждат  правилата на третия енергиен пакет да се прилагат вече и към морските газопроводи.

Германия се надява на подкрепата на Франция, Австрия, Нидерландия, Белгия, Гърция и Кипър по въпроса. За приемането на измененията са необходими 16 гласа „за“ от 28-те страни-членки на ЕС, които представляват не по-малко от 65% от населението на Общността.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща