Форатом: ЕС ще има нужда от АЕЦ, за да постигне климатичните си цели

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
298
article picture alt description

Дългосрочната експлоатация на местните атомни централи ще позволи на Европейския съюз да постигне целите си за климата на „достъпна цена“, като същевременно ще намали зависимостта на съюза от внос на енергия. Това се казва в доклад на индустриалната група „Форатом“.

В документа се посочва, че все повече експерти не виждат възможност за намаляване на въглеродните емисии до 2050 г. само с използване на възобновяеми енергийни източници. Важна роля за това има и атомната енергетика. "Междинните цели за декарбонизация в преходния период до 2050 г. не могат да бъдат постигнати без дългосрочна експлоатация на АЕЦ", каза Ив Десбизайе, генерален директор на „Форатом“. По думите му, ако ЕС инвестира в поддържането на съществествущите атомни мощности, до 2030 г. 58% от електроенергията ще се произвежда от нисковъглеродни източници и това ще превърне ЕС в лидер по отношение на политиката по климатичните промени. В противен случай този дял би бил 38%, което ще увеличи нарастващите емисии CO2 с около 1500 милиона тона до 2030 г.

Към днешна дата в ЕС работят 126 атомни енергоблока на територията на 14 страни, осигурявайки повече от 1/4 от електроенергията в съюза.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща