Финансовият директор на НОВАТЕК: Сценарият на МАЕ за нулеви емисии е напълно нереалистичен

Да се каже, че не са необходими нови инвестиции (в нефт и газ) след 2021 г. е напълно нелеп коментар. Това не води до енергиен преход, а до енергийна криза, заявява Mark Gyetvay в интервю за NGW

Икономика / Свят
3E news
519
article picture alt description

Неотдавнашното заключение на Международната агенция по енергетика ( МАЕ, IEA), че не са необходими допълнителни инвестиции в нефт и природен газ при сценарий, при който светът постига нулеви нулеви емисии до 2050 г., е „напълно нереалистично“, казва  за NGW финансовият директор на НОВАТЕК Mark Gyetvay . 
„Това не е реално, няма начин това да стане при увеличение на населението от 2 млрд. души до 2050 г., както и при над два пъти по-висока икономическа активност, и да имаме електроенергия, която е 90% възобновяема“, казва шефът по финанси в най-големия независим руски производител на газ.

Заключението на МАЕ не отчита регионалните различия в енергийните миксове и пътищата на икономически растеж, допълва той, отбелязвайки ползите за околната среда от замяната на въглища с природен газ при производството на електроенергия.

„За да повишите стандарта на живот и да увеличите икономическия просперитет, ще ви трябва повече енергия“, продължава финансовият директор, добавяйки, че решението на НОВАТЕК за декарбонизация е „да произвежда повече газ, не по-малко“.

„НОВАТЕК“ се стреми да увеличи капацитета си за втечняване до 70 млн. метрични тона годишно до 2030 г., утвърждавайки Русия като основен играч на световния пазар на LNG. Газът ще играе ключова роля в бъдещия енергиен микс заедно с ВИЕ и водорода, смята още Gyetvay .

„Трябва да има честен дебат“, заявява той. „Да се каже, че не са необходими нови инвестиции (в нефт и газ) след 2021 г. е напълно нелеп коментар. Това не води до енергиен преход, а до енергийна криза“.

Gyetvay заявява, че подкрепя целта за нулеви емисии през 2050 г, но целите на отделните компании за емисиите до средата на века са по-скоро „амбициозни“. Целите на НОВАТЕК са само до 2030 г. 

„Много от тези цели до 2050 г. са чисто амбициозни, защото днес няма конкретни стъпки как да се постигнат“, казва той. 

Компанията обмисля определени нисковъглеродни технологии за декарбонизация на съоръженията си за втечнен газ в Арктика, включително използването на вятър и водород като енергийни източници, както и улавяне и съхранение на въглерод. Проучват се планове за износ на чисти горива. 

Разговорът за климата трябва да премине от разглеждането сега само на СО2 към всички емисии от парникови газове, включително метана, смята финансовият директор.

Собствените емисии на метан на НОВАТЕК от производството, преработката и LNG са били 10,44 метрични тона на млн. барела еквивалент на нефт през 2019 г., което той описва като един от най-ниските интензитети в индустрията. Целта му е да бъдат намалени с още 4% до 2030 г.
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща