Финансовите министри на G7 се споразумяха за глобална данъчна реформа

Енергетика / Свят
3E news
599
article picture alt description

Финансовите министри на G7 постигнаха историческо споразумение за глобална данъчна реформа, което ще означава, че най-големите мултинационални технологични гиганти ще плащат справедлив данък в страните, в които работят, се казва в съобщение на организацията. 

„Днес финансовите министри от G7, след години на дискусии, постигнаха историческо споразумение за реформиране на глобалната данъчна система, за да бъде готова за световната дигитална ера - от решаващо значение е да се гарантира, че тя ще справедлива, така че правилните компании да плащат правилен данък на правилните места “, обяви министърът на финансите на Обединеното кралство Риши Сунак във видео изявление в събота.

Ако бъде финализирано, това би представлявало значително развитие в глобалното данъчно облагане. Членовете на G7, които включват Канада, Франция, Германия, Италия, Япония, Великобритания и САЩ, ще се съберат за среща на върха в Корнуол, Великобритания, следващата седмица.

Споразумението между G7 ще даде необходимия импулс за предстоящите преговори, планирани със 135 държави в Париж. Очаква се финансовите министри от Групата на 20-те (G 20, Г-20) също да се срещнат във Венеция през юли.

Правителствата отдавна се борят с проблема за данъчното облагане на глобалните компании, работещи в много страни. Този проблем стана особено остър във връзка с появата на огромните технологични корпорации, като Amazon и Facebook, тъй като към настоящия момент те могат да откриват местни филиали в страни с относителни нисък корпоративен данък и а декларират печалба там. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща