Филтри от мъх подобряват качеството на въздуха в градовете

Проект на настоящето, който е завършил миналата година по инструмента InvestEU

Климат / Свят
Рая Лечева
739
article picture alt description

Данни на Световната здравна организация (СЗО) показват, че над 90 % от населението живеe в райони, където качеството на въздуха не отговаря на стандартите, определени в нейните насоки. С финансиране от ЕС германското стартиращо предприятие Green City Solutions разработва CityTree — интелигентен филтър за пречистване на въздуха, изработен от мъх. Той осигурява по-чист и по-свеж въздух на места, където няма зеленина.

Жизненоважна част от градоустройството на днешния ден

Според СЗО замърсяването на въздуха е причина за смъртта на близо 7 млн. души годишно. Пет години след създаването на Green City Solutions повече от 50 филтъра CityTree освежават въздуха в градове из цяла Европа. Създадените на базата на мъх филтри в модулите CityTree пречистват въздуха, а големите листа на мъха го охлаждат, като причиняват изпаряване на влагата. Вентилатори насочват въздуха към мъховите растения, за да се постигне максимален резултат. Съществуват планове за поставяне на модулите на фасадите на сгради и на други места, например входове на тунели. Това ще стане възможно благодарение на финансирането от ЕС и подкрепата от програми за ускоряване на развитието.

До 2030 г. около 60 % от световното население да живее в градски райони

Като се има предвид, че се очаква до 2030 г. около 60 % от световното население да живее в градски райони, тази нова технология може да допринесе за по-чист въздух в градовете. „Убедени сме, че нашите биотехнологични филтри за пречистване на въздуха ще бъдат важен елемент от бъдещото градоустройство. Финансирането от ЕС е много важно, за да се превърне тази визия в реалност“, казва съоснователят на Green City Solutions Петер Зенгер.

Интелигентните природни филтри могат да се инсталират навсякъде

Въздухът в много градове е замърсен, като трудно се намира място за дървета и растения, които могат да го пречистват по естествен път. Мъховете са особено ефикасни в това отношение. Те могат да улавят вредни частици и чрез метаболизма си да превръщат вредните газове в чист въздух.

През 2014 г. създателите на Green City Solutions започват работа по CityTree — филтър за пречистване на въздух, направен от мъх, който може да се инсталира почти навсякъде. От самото начало инвестицията на ЕС помага на екипа да разработи филтъра.

Мъховете изискват постоянна поддръжка, като се нуждаят от много вода и сянка, които системата осигурява с помощта на интелигентна технология. Инсталираните в структурата датчици следят мъховите растения, а резервоари ги снабдяват с вода и хранителни разтвори, когато е необходимо.

Факти цифри или кога е началото

-  Изпълнител на проекта е Green City Solutions (основатели: Денес Хонус, Петер Зенгер, Чжънлян Ву). Предприятието Green City Solutions е създадено в Дрезден през 2014 г. от специалисти в областта на градинарството, биологията, информационните технологии, архитектурата и машинното инженерство. 

- Финансиране от ЕС е EUR 1 890 850, местоположение Берлин, Германия и изпълнение от 2014 до 2019 година

- Партньори по проекта са Deutsche Telekom, Аlsecco

- Над 50 от произведените от предприятието филтри от първо поколение CityTree вече са доставени из цяла Европа

- Green City Solutions се намира в EUREF-Campus в Берлин от 2016 г. и има повече от 10 служители

- Всеки изработен от мъх модул в CityTree произвежда достатъчно чист въздух за нуждите на 500 души на ден

 

 

 

 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща