Учените моделираха промяната на климата през 2050 г.

Енергетика / Свят
Маринела Арабаджиева
599
article picture alt description

Учените от лабораторията The Crowther Lab към цюрихския Институт за интегративна биология представиха през миналата седмица резултатите от мащабно изследване в хода, на което те са  моделирали изменението на климата през 2050 г. за 520 града в света. Изследването на  цюрихската The Crowther Lab е публикувано в интернет списанието Plos One на американската организация PLOS.

Специалистите от Швейцария смятат, че човечеството има само 11 година до момента, в който климатът ще започне да се променя необратимо.

Мнението им е, че за този период изхвърлянията на парникови газов няма да бъде намалено и през 2100 година  средната годишна температура на Земята ще се повиши средно с 1,5 градуса по Целзий, а още през 2050 г. световната икономика ще загуби от измененията в климата 12 трилиона долара.

Според изследването, в много градове на Северна Европа климатът през 2050 година ще се доближи максимално до настоящия климат на градовете в Южна Европа и дори на Австралия. Например за Лондон прогнозата е за повишаване на средната годишна температура с 2,1 градуса по Целзий, повишаване на средната температура в най-топлия месец с 5,9 градуса по Целзий, а на най-студения месец през годината – с 3 градуса по Целзий.  Изследователите смятат, че климатът в британската столица през 2050 година ще се доближи до настоящия климат на Барселона, или на австралийския Мелбърн. До друг австралийски град Канбера през 2050 г. ще се доближи настоящият климат на Берлин и Париж.
Най-значително затопляне изследователите очакват в такива европейски градове като Будапеща и Виена. Там средната годишна температура ще се увеличи с 3 градуса по Целзий, а унгарската столица по своя климат ще прилича на столицата на Северна Македония – Скопие. В Белград средната годишна температура ще се увеличи с 3,5 градуса по Целзий, приближавайки се до Сан Антонио (Тексас, САЩ). Климатът на тексаския Далас се прогнозира за такива градове в Северна Италия като Милано и Турин.


Има и градове, където климатът през 2050 г. ще се промени незначително. Така в бразилския Сан Пауло средногодишната температура ще се увеличи с 1,4 градуса по Целзий, а средната температура в най-топлия месец – само с 0,1 градуса. Незначително затопляне се очаква за Хонконг – с 0,2 градуса по Целзий, а н най-топлия месец на годината – с 1,6 градуса по Целзий средногодишно.

Руските градове не са заплашените от смяна на климатичния пояс – обещават им само придвижване в посока на по-мек, или по-точно мерен климат. За Москва през 2050 г. се прогнозира повишаване на средната температура с 3 градуса по Целзий, както и климат близък до този на Детройт. За Санкт Петербург очакването и климатът да е подобен на този, който сега се наблюдава в българската столица София, като средногодишната температура ще се повиши с 2,9 градуса по Целзий.

 

Изследването може да прочетете на: https://twitter.com/PLOSONE/status/1149746494624296960?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Eprofile%3Aplosone%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=https%3A%2F%2Fjournals.plos.org%2Fplosone%2F

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща