Учени алармират: делфините може да изчезнат заради глобалното затопляне

Климат / Свят
Георги Велев
803
article picture alt description

Един от най-интелигентните бозайници – делфинът е застрашен от изчезване. Учени от Цюрихския университет и университета в Бристол, Англия, увериха, че е възможно скорошно измиране на делфините в резултат на глобалното затопляне, съобщава сп. "Кърънт байолъджи", информира БТА. Било изследвано въздействието на климатичното затопляне през 2011 г. в западната част на Австралия върху размножаването на делфините. Специалистите установили, че повишаването на температурата с 4 градуса Целзий в Залива на акулите довело до гибелта на значителна част от морските водорасли, които са своеобразна основа на местната екосистема.

Поради тази причина след 2011 г. нивото на оцеляване на делфините се понижило с 12 процента. Намаляла и раждаемостта сред тези бозайници. Освен това специалистите регистрирали увеличена смъртност сред новородените и по-късно достигане до полова зрялост. При това делфините, които намират храна в морските дълбини, не пострадали толкова много от горещините.

По мнението на учените, заключенията им обаче дават нови поводи за безпокойство, защото, погледнато в дългосрочен план, повишаването на температурите може да доведе до измиране на тези животни.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща