Украйна е нагнетила 19,7 млрд. куб м газ в подземните си газохранилища

Икономика / България
Маринела Арабаджиева
226
article picture alt description

Запасите от газ в подземните газохранилища на Украйна към настоящия момент са 18,7 млрд. куб м. Това става ясно от съобщение на националната акционерна компания „Нафтогаз Украйна“.

Сега в подземните газохранилища има 18,7 млрд. куб м газ. Това  най-високото ниво от запаси в хранилищата за последните 7 години“, отбелязват от „Нафтогаз“ в съобщение във Facebook. Въпреки това продължава нагнетяване от по 78 млн. куб м газ на ден, така че газа да е достатъчно за наближаващият отоплителен сезон. „Длъжни сме да преминем през предстоящото полугодие. Това е поредно изпитание за обществото и държавата“, добавят от „Нафтогаз“.

В същото време, както съобщава ТАСС от компанията посочват, че Украйна влиза в отоплителния сезон с неподготвена електроенергетика, което може да се отрази на целия енергиен сектор.

Председателят на „Нафтогаз“ Андрей Коболев завия по-рано, че компанията има намерение да нагнети допълнителни количества газ в подземните газохранилища на Украйна в случай на прекратяването на доставките от руската „Газпром“. Плановете на Киев са да влезе н отоплителния сезон със запаси от природен газ в обем от около 20 млрд. куб м.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от България:

Предишна
Следваща