Търговците прогнозират ръст на цените на петрола до 100 долара за барел

Енергетика / Свят
3E news
333
article picture alt description

Големите световни търговци на суровини прогнозират, че цените на петрола ще се върнат до 100 долара барел, поради забавянето на инвестициите за нови мощности и съответно и на доставки за задоволяване на пиковото търсене, преди да излязат на преден план т.нар. зелените алтернативни източници.

Топ мениджърите на Vitol, Glencore и Trafigura, а също и на Goldman Sachs смятат, че достигането до това ниво е реално като се вземе предвид, че още през тази седмица цените на петрола вече достигнаха най-високото си ниво отпреди две години. 

Петролният пазар изостава от другите в резултат на пандемията от коранавируса и опасенията, че търсенето може да достигне своя пик още през следващото десетилетие, което е и причина за свиването на инвестициите в сектора. Прави впечатление, че през последните седмици експертите започнаха да прогнозират съществен ръст на ценовите нива през следващите пет години. 

По време на срещата FT Commodities Global Summit председателят на съвета на директорите на и Trafigura Джеръми Веер изрази безпокойство за недостатъчните разходи за нови предложения, още повече, че светът не е готов за преход към чиста енергия и пълна електрификация. „Действително смятам, че нефтът има шанс за достигане до такива нива“, отбеляза той. Според него проблемът не е в търсенето, а безпокойството идва от липсата на нови предложения. 

От Glencore смятат, че за достигането до такава цена са необходими само едно-две събития. Постигането на 100 долара за барел се определя за „твърде вероятно“ и от страна на Vitol, а от Goldman Sachs неотдавна прогнозираха „нов суперцикъл“ на петролния пазар. 

Цените на петрола не са достигали нивото от 100 долара за барел от 2014 г. През 2008 г. те достигнаха до това ниво в резултат на силното търсене от Китай, а през следващите 6 години останаха около това ниво. 

Международната агенция Fitch Ratings от своя страна повиши прогнозата си за цената на сорт Brent за следващите 2 години. Очакването е, че през настоящата година Brent ще струва средно 63 долара за барел (мартенската прогноза бе за 58 долара ).Прогнозата за 2022 г. е повишена до 55 долара за барел от 53. Очакването за 2023 г. е за 53 долара за барел.

През миналата година средната цена на Brent се оценява на 43,3 долара за барел, а за времето 2026-2020 г. – 55,8 долара за барел. 

Тази сутрин цените на петрола продължават да се повишават, въпреки че темповете се забавят. Августовските фючърси за Brent се търгуват при цена от 74,12 долара за барел, но по-рано в рамките на търговията достигнаха до 74,71 долара за барел. 

Фючърсите за юли за петрола сорт WTI на NYMEX са на ниво от 72,10 долара за барел, но цената успя да достигне до 72,82 долара за барел по-рано в рамките на търговията. 
 

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща