Търгове за 15 GW централи на ВЕИ ще подкрепи ЕС в следващите две години

Енергетика / Свят
3E news
2471
article picture alt description

Изглежда, че Брюксел е сериозно готов да приложи план за „зелено възстановяване“. Европейското издание EurActiv публикува изтеклия доклад на Плана за възстановяване на Европейската комисия, включително и насоки, които президентът Урсула Фон дер Лейен очерта миналата седмица в Европейския парламент. Планът, който ще бъде официално стартиран в края на този месец, се фокусира върху устойчивото развитие и дигитализацията. Работният доклад можете да видите тук.

Той ще включва помощ от 25 милиарда евро за търгове за възобновяема енергия, които ще се проведат през следващите две години на равнище държави-членки. Тези търгове ще са с общ капацитет от 15 GW, информира pv-magazine.

„Зелен пакет за възстановяване трябва да гарантира ускоряване на проекти за възобновяема енергия, особено на вятърна и слънчева енергия“, се казва в документа, без да се предоставят допълнителни подробности за това как ще се прилага схемата за възлагане на обществени поръчки. Нужни са още детайли както за местните проекти на ниво дистрибуция, така и за мащабните проекти на ниво пренос и от трансгранично значение.“, е записано в документа.

В него има отделна глава за чистия водород. Ще има 1,3 милиарда евро за научни изследвания в тази посока, както и още 10 милиарда евро за съфинансиране, за да се сведе до минимум рискът от големи проекти. Предвиден е и „ангажимент“ за достигане на 1 милион тона водород. Ще бъдат разрешени договори за разлики по отношение на CO2 за водород, произведен без използването на изкопаеми горива.

Също така ще има план за покупка на електрически превозни средства на стойност 20 милиарда евро през следващите две години и инвестиционен фонд за ускоряване на производството на устойчива мобилност, подкрепен с близо 60 милиарда евро. Средствата ще бъдат инвестирани в презареждащи станции, като целта е до 2025 г. да бъдат разположени 2 милиона такива съоръжения.

И накрая, санирането на сградния фонд също е част от плана. За целта Европейската комисия планира да създаде „Европейски фонд за финансиране на обновяването“. Тя ще включва приблизително разпределение на 91 млрд. евро годишно, а то, комбинирано с други източници на финансиране, ще достигне 350 млрд. евро годишни инвестиции.

Обществените сгради, като болници и училища - както и жилища с ниски доходи - ще бъдат приоритетни, като същевременно се насърчава предоставянето на „зелени ипотеки“.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща