Турция продължава сондажите край Кипър въпреки санкциите на ЕС

"В най-скоро време ще изпратим и четвърти кораб в Източното Средиземноморие", заяви турският външен министър Мевлют Чавушглуо

Енергетика / Свят
Галина Александрова
290
article picture alt description

Решенията на ЕС за санкции срещу Анкара заради турските сондажи край Кипър няма да засегнат решимостта ѝ да продължи с енергийните дейности в региона,. Това обяви турското министерство на външните работи, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Министерството обръща внимание в изявлението си, че Европейският съюз не споменава нищо за кипърските турци в своите решения, взети вчера, което според ведомството "показва колко пристрастен и предубеден е ЕС по темата за Кипър".

Външните министри на страните в ЕС наложиха първоначални санкции срещу Турция заради нейните сондажи за газ във водите на изключителната икономическа зона на Кипър, предаде АП.

В декларация, приета в понеделник вечерта, министрите заявиха, че в светлината на "продължаващите и нови незаконни сондажни дейности" на Турция, те прекъсват преговорите за споразумение за въздушния транспорт и ще приканят Европейската инвестиционна банка да преразгледа отпускането на кредити на Турция. Освен това ЕС намалява с близо 150 милиона евро европейската помощ, предвидена за Турция през 2020 г.

Министрите предупредиха, че Европейската комисия работи по подготовка на допълнителни целеви наказателни мерки срещу Турция, която започна преговори за присъединяване към ЕС през 2005 г.

Два турски кораба, ескортирани от военни кораби, извършват сондажи край етнически разделения Кипър, напомня АП. ЕС по-рано заяви, че сондажите нарушават суверенитета на Кипър и международните закони.

Междувременно турският външен министър Мевлют Чавушглуо заяви, че не смята за необходимо решението на ЕС за налагане на санкции на Турция заради сондажите край Кипър "да се взима много сериозно", предаде турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА.

По думите на турския министър проблемът е в това, че не са гарантирани правата на кипърския турски народ в района край Кипър. "В най-скоро време ще изпратим и четвърти кораб в Източното Средиземноморие", заяви още той. По думите на турския министър проблемът е в това, че не са гарантирани правата на кипърския турски народ в района край Кипър.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща