Турция продължава с провокациите - проучвателният кораб „Оруч Реис“ остава в спорни води и след 22 октомври

Енергетика / Свят
3E news
749
article picture alt description

Нов повод за ескалация на напрежението в Източното Средиземноморие. Турският сеизмографски кораб "Оруч Реис", който извършва проучвания за природен газ в оспорвани между Турция и Гърция води, ще остане в района по-дълго, защото турската страна ще продължи навигационното уведомление (навтекс), което изтича утре. Това съобщи гръцката телевизия Скай, като се позовава на публикация в турския проправителствен вестник "Йени шафак", предава БТА.

Действията на "Оруч Реис" в зона, която според Гърция е част от нейния континентален шелф, са основен повод за настоящата ескалация на напрежението между двете страни.

В публикацията се казва, че корабът ще продължи дейността си в зоната южно от Кастелоризо и източно от Крит и Родос. Досега е проучен район от 4000 квадратни километра, като целта е тази площ да се увеличи до 15 хиляди кв. км.

В понеделник турският министър на енергетиката Фатих Дьонмез заяви, че ако "Оруч Реис" установи обещаващи райони за залежи на природни ресурси, Турция ще изпрати и сондажен кораб.

Ключови думи към статията:

Коментари

Още от Свят:

Предишна
Следваща